Снимка: БГНЕС

Мистерията с изчезването на полет MH370 на Малайзийските авиолинии може би е напът да бъде разгадана, 10 години след изчезването му от радарите.

Британски изследователи смятат, че най-накрая са открили точното местонахождение на летателната машина.

Хидрофоните (подводен детектор за звук, б.р.) са засекли сигнал, който е бил излъчен по същото време, когато се предполага, че полет MH370 се е разбил на 8 март 2014 г. Въпросният сигнал е с продължителност от 6 секунди, но са необходими още данни, за да се установи къде е паднал самолетът.

Полет MH370 с 239 души на борда излита от Куала Лумпур за Пекин, но само 40 минути по-късно изчезва от радарите на гражданската авиация на Малайзия. Оттогава са направени безброй опити да бъде открит, но без успех, отбелязва La Vanguardia.

Д-р Усама Кадри, експерт по приложна математика и инженер, обясни, че последните сигнали от хидрофоните са „някакво начало“, но едва ли ще дадат отговор на въпроса къде точно е паднал самолетът.

Изчезването на полет MH370 е една от най-големите мистерии в историята на авиацията, която доведе до най-голямото и най-масирано издирване, продължило четири години. И до днес никой не знае къде се намират отломките на изчезналия „Боинг“. Смята се, че самолетът се е разбил някъде в дълбините на огромния Индийски океан. Световноизвестен авиационен експерт твърди, че досега спасителите са търсили на грешни места. Според него останките на самолета са на около 1500 км от бреговете на австралийския град Пърт.

10 години по-късно никой не знае със сигурност къде е огромният самолет. Многобройните издирвателни операции на площ стотици хиляди квадратни километри не откриха и следа. Но парчета и отломки изплуваха край бреговете на Африка - единственото доказателство, че самолетът се е разбил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase