Снимка: Istock

Всеки ден общуваме с различни хора. Роднини, колеги, приятели, интимен партньор. Взаимоотношенията с тези хора ни карат да се чувстваме по различен начин през различните етапи на познанството ни. С някои е приятно, дават ни мотивация, докато други постоянно се опитват да ни унижат. Това емоционално малтретиране невинаги е видимо. Често можем да не го забележим. Да си кажем, че другият така си говори.

Особено лесно е да бъдем заблудени, когато става въпрос за любовна връзка. Може да ни глезят, да имаме удобства, но партньорът ни да е твърде комплексиран и нарцистичен и да имаме моменти, в които да се опитва да ни унижи.

Кои са знаците, че някой се отнася унизително към нас?

1. Карат ви да се срамувате – Това е един от първите знаци, че някой се опитва да понижи вашата самооценка. Срам от вашите думи, действия, от нещо тайно, което сте споделили, от това че се опитвате да следвате интересите си и т. н.
2. Обвинения – „Нямаше да го направя, ако не ме беше ядосала/а толкова“ е пример за обвинение, което премахва отговорността на лицето с обидно поведение. Дори и вие да не сте виновни, сте удобна мишена за това да бъдете поставени в тази позиция с цел да ви унижат. Разбира се има много други ситуации, в които някой може да ви накара да се чувствате виновни.

3. Критика – Когато тя не е конструктивна, не е поднесена по начин, по който да не ви унижи е чиста форма на манипулация и унижение.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase