Снимка: Pixabay

Код червено за екстремно горещо време е обявен днес в Кипър. Днес се очаква и най-горещият ден за тази седмица от началото на летния сезон. Обявен бе първият за годината "червен код" за температури с очаквани рекордни стойности от 45 градуса, съобщава БНР.

Червеният код е в сила от 11 до 17 ч. 45 градуса се очакват днес във вътрешността на страната, като не е изключено да бъдат измерени и 46 градуса, което ще е нов температурен рекорд за юни, казаха синоптиците. В столицата Никозия вчера бяха регистрирани 44 градуса. Най-високата степен на предупреждение бе обявена тази сутрин от Метеорологичната служба, след като вчера тя издаде оранжев код, а през изминалата нощ действаше жълт код за жега.

На червено ниво е и опасността от горски пожари.

Заради опасната жега днес държавните детски градини и училища ще бъдат затворени в 10:45 часа, съобщават от образователното министерство. Причината е, че в стаите няма климатици. Работата на открито също се прекратява, напомнят от Инспекцията по труда.

Общини съобщиха, че отварят за обществеността климатизирани помещения за почивка на нуждаещи се, възрастни и хора от уязвимите групи.

Болниците и Противопожарната служба са поставени в повишена готовност за реакция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase