Снимка БГНЕС, архив

Недоволство заради мястото, определено за издигане на паметник на Стефан Данаилов. Столичният общински съвет предлага той да бъде поставен в градинката, която носи името на обичания български актьор и се намира в близост до Семинарията и улицата, на която Ламбо е живял. Актрисата Ирен Кривошиева и общият им син Владимир Данаилов обаче настояват паметникът да бъде в градинката пред Народния театър, където той е творил.
В края на 2024 ще се навършат 5 години, откакто ни напусна любимецът на поколения киномани - Стефан Данаилов. Малко след смъртта му майката на неговия син, актрисата Ирен Кривошиева започва да събира подписка за издигането на паметник на Ламбо. Общинарите одобряват идеята, но не и предложеното място пред Народния театър.

В градинката в близост до Семинарията, която вече носи името на Стефан Данаилов, от Столичната община предлагат да бъде поставен и паметникът на обичания актьор.

Наследниците му обаче не са съгласни, макар че от това място започва и улицата, където е живял. Допускат, че зад решението има и политически пристрастия.

"Колко време мислите, че той е прекарвал в къщата си, която се намира до Семинарията? Паметник се прави там, където хората минават и там, където е сърцето му. Неговото сърце беше в Народния театър, в парламента и всичко, което е наоколо", заяви Ирен Кривошиева.

Според експертно-художествения съвет, разгледал идеята, пространството пред Народния театър е твърде претрупано.

"Искаме по някакъв начин да съхраним историческия вид на центъра на София и да не допускаме прецедент, който би повлякъл след себе си други такива желания за още достойни българи и така да се прекали с паметници", допълни проф. Георги Янков, председател на експертно-художествения съвет.

Автор на паметника ще бъде скулпторът и наследник на Стефан Данаилов на министерския пост - Вежди Рашидов. В проекта го е изобразил така както ще остане за най-дълго в съзнанието на своите почитатели.

"Този образ, който е запомнен най-добре от хората - това са средните му години. Този Стефан трябва да съдържа в погледа му онзи Стефан, който носеше и таланта, и разума, и готиния приятел", каза още скулпторът Вежди Рашидов.

Между 80 и 100 000 хил. лв. ще струва по предварителни изчисления изработването на паметника. Средствата тепърва трябва да бъдат събрани. А издигането му зависи от намирането на съгласие, пише БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase