Изборите за евродепутати в Република Кипър приключиха, излязоха окончателните резултати, според които става ясно, че трима представители от страната ще пристъпят за пръв път прага на новия Европейски парламент.

Шестимата депутати в Европейския парламент от Кипър са Лукас Фурлас и Михалис Хадзипадела от партия Демократичен сбор (ДИСИ), Йоргос Георгиу от Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ), Фидиас Панайоту (независим), Геадис Геади от Национален народен фронт (ЕЛАМ), Костас Мавридис от Демократическата партия (ДИКО). Те са избрани от общо 400 000 избиратели. Избирателната активност е 50,5 процента.

Голямата сензация на тези евроизбори според анализаторите и медиите е 24-годишният инфлуенсър от социалните мрежи Фидиас Панайоту с 19,4 на сто от вота на гражданите. Преди изборите той декларира, че не разбира нищо от политика, но пък има 26 милиона регистрирани последователи в своя Ютюб канал. Той печели световна слава с видео, в което "отива на мисия в космоса с Илон Мъск".

Друга изненада е, че много по-малък от очакваното беше броят на кипърските турци, които упражниха правото си на глас за Европарламент. От над 100 000 избиратели от северната част на Кипър до урните, разположени в Република Кипър, отидоха близо 5700 души.

Що се отнася до вота от 17-те секции в чужбина, от регистрирани 4643 гласоподаватели гласуваха близо 3000 човека.

Равносметката от изборите, направена от местните медии, е, че 24-годишен инфлуенсър, бивш министър и говорител на крайнодясна партия са сред новодошлите в Брюксел и Страсбург. С повече от три четвърти от събраните гласове демократичното обединение (ДИСИ) преизбра сегашния президент Лукас Фурлас заедно с бившия здравен министър Михалис Хадзипадела, който спечели второто партийно място.

Лявата партия АКЕЛ загуби едно от двете си места в европарламента и ще изпрати сегашния си председател Йоргос Георгиу обратно в Европейския парламент. Десноцентристката демократическа партия (ДИКО) изпраща Костас Мавридис, избран за още един мандат. Геадис Геади, говорител на крайнодясната партия (ЕЛАМ), също си осигури място в европарламента.

Новите кипърски евродепутати ще заемат местата си в 720-местния парламент на ЕС за петгодишен мандат след изборите на 9 юни.

Република Кипър е член на Европейския съюз от 2004 г.
(БТА, София Господинова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase