Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън се извини на своя украински колега Володимир Зеленски за забавянето на военната помощ за Украйна и обеща допълнителни 225 млн. долара.

Двамата лидери се срещнаха за разговори в Париж, ден след като и двамата присъстваха на честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия, в Северна Франция, съобщи Би Би Си.

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че новият пакет от помощи ще включва боеприпаси и зенитни ракети.

"Съединените щати ще бъдат с вас. Вие не се огънахте. Не сте отстъпили изобщо. Продължавате да се борите по начин, който е просто забележителен", каза Байдън.

В отговор Зеленски подчерта значението на отношенията на страната му със САЩ, като заяви, че те са от решаващо значение в борбата срещу Русия.

"Разчитаме на вашата постоянна подкрепа, че ще останете с нас рамо до рамо", каза украинският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че неговата легитимност е призната и определена от украинския народ, и разкритикува руския си колега Владимир Путин за това, че я оспорва, предаде Ройтерс.

"Легитимността на президента Зеленски е призната от народа на Украйна ... Нашият народ е свободен. Легитимността на Путин е призната само от другаря Путин", каза украинският президент на съвместна пресконференция в Париж с френския си колега Еманюел Макрон.

Президентските избори в Украйна трябваше да се произведат тази пролет след изтичането на петгодишния мандат на Зеленски.

След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. обаче в Украйна беше въведено военно положение, което забранява произвеждането на избори във военно време. Според украинската конституция президентът ще изпълнява правомощията си до избирането на нов държавен глава.

Путин няколко пъти заяви, че Зеленски е нелегитимен, след като през май петгодишния му мандат изтече.

Западните лидери не поставят под съмнение легитимността на Зеленски, а социолозите казват, че съществува консенсус сред украинците, че той трябва да остане на поста си до края на войната, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase