Снимка: БГНЕС

25 май 2023 г. Шестима нападатели, дегизирани като служители на Американската служба за борба с наркотрафика, разстрелват Красимир Каменов с прякор Къро, жена му и още двама души в луксозната им къща в Кейптаун. Година по-късно показната екзекуция продължава да е в графа незаркрити.

Българска следа при убийството на Къро в Южна Африка не е открита, съобщи пред Нова тв зам.-градският прокурор на София Иво Илиев. Полицията там засега не е задържала евентуалните убийци, но пък разпространи снимки на двама от тях. Според информация на тамошната полиция от къщата на Каменов са избягали шестима души. Четирима са се оттеглили със синя кола, а останалите двама – с друга бяла на цвят. Малко по-късно последните двама са заснети от охранителна камера край път, чиито снимки бяха разпространени. Освен в Южна Африка разследване се води също и у нас.

„В момента делото се разследва от следовател към Софийската градска прокуратура. Непосредствено след образуването на производството служител на българската държава посети РЮА за събиране на допълнителна информация, която е предоставена по делото. Към момента се разпитват свидетели, които се намират на наша територия. Една част са пострадалите – роднини на жертвите, а другата част са лица, които са били в обкръжението на Красимир Каменов и такива, които движат бизнеса му и управляват фирмите, в които той е имал участие”, поясни Илиев. Въпреки разпитите, засега разследващите нямат основна версия за покушението.

„Информацията, която получих от водещия разследването наблюдаващия прокурор, че няма нещо, което да ни води към определена версия или нещо, което да ни кара да разследваме по-детайлно в определена посока”, поясни зам.-градският прокурор на София.

Неофициално се твърди, че една от версиите за престъплението е заради сделка с нешлифовани диаманти. Подробности обаче не се съобщават. Проверка в Търговския регистър показва, че у нас Каменов е свързван с три фирми. Те са с различен предмет на дейност - изграждане, експлоатиране и поддържане на паркинги в София и тържищна дейност.

„Основното, което се търси по това разследване е дали има българска следа във връзка с убийството. Такава може да кажем, че до момента не е установена. Дали е бил поръчан, дали убийството е свързано с дейността му с чуждата държава, ще получим информация по съответния ред”, поясни Илиев.

Шокът след престъплението за българската общност в Южна Африка бил огромен, разказва директорът на българското неделно училище „Слънчо” в Кейптаун Антон Николов. В това училище ходят и трите деца на Каменов.

„Да не кажа, че е почти невъзможно да обясниш на 3 деца, че и двамата им родители вече ги няма. Трагедията е огромна. Аз съм говорил многократно и с трите деца, които останаха сираци”, поясни Николов и допълва, че новините около разследването за убийството на Къро в Южна Африка почти отсъстват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase