fallback

Може да отнеме години на следователите, за да възстановят £50 милиона, които Гюнеш Али и неговата банда измамници са откраднали от британската хазна.

Смята се, че голяма част от тях са похарчени за луксозни часовници и дизайнерски дрехи, скъпи коли и многоетажни имоти. Но едно е сигурно: Али не е похарчил парите, за да помогне на майка си да намери по-добро място за живеене.

Oще по темата

Къщата в Пловдив, централна България, където е израснал 34-годишният Али, буквално се руши. До преди шест месеца майка му и брат му живеели там, преди да бъдат принудени да напуснат, защото покривът се срутвал, казват съседи пред The Times.

Майка му, Магбуле, е работила като чистачка в хотели и ресторанти в града, преди да се пенсионира и, и е била "добър и мил човек", казва една жена, която живее на улицата, пред The ​​Times.

"Всички майки страдат за децата си, но тя е страдала повече от повечето. Гюнеш се грижеше само за себе си. Той е натрупал толкова много пари и въпреки това позволи на майка си и брат си да живеят при толкова лоши условия.

В четвъртък Али беше осъден на седем години лишаване от свобода за ролята си в измамата, при която хиляди фалшиви искове за универсален кредит са направени между 2016 г. и 2021 г. Голяма част от парите са изпратени в България, където полицията твърди, че милиони са похарчени за имоти.

Али беше описан в съда като тартор на бандата от петима души, които бяха осъдени за "измама в промишлен мащаб". Въпреки очевидното синовно пренебрежение, Магбул е застанала до сина си. В бойно интервю за българската национална телевизия bTV в четвъртък тя каза, че той е "добро момче".

Посочвайки разрушения си дом, тя каза: "Вижте къде живеем милионерите. Знаеш ли колко е добър? Той може да построи къща от нулата. Занимавал се е със строителство, знам го. Как може такова дете да е гангстер? Надявам се Англия да гори."

Магбуле отглежда двамата си сина сама в къщата, сграда от 19-ти век в края на града. Когато е на 11 години, Али започва работа в автосервиз. На 20 години се премества в Обединеното кралство, където по-късно получава разрешение за неопределено време. Смята се, че той е заемал няколко работни места, включително работа в ресторантьорството и строителството, преди да създаде схемата за измами с облаги през 2016 г.

Измамата приключи през май 2021 г., когато полицейски служители извършиха координирани акции в няколко имота в Лондон и арестуваха бандата.

По време на претърсване на офиса и дома на Али в Ууд Грийн, северен Лондон, полицаите открили повече от £40 000 в брой. Видео, извлечено от телефона му, го показва как размахва бележки из апартамент. Докато беше под гаранция, Али избяга в България, но беше екстрадиран обратно във Великобритания през февруари миналата година.

Съседката, която пожела да не бъде назовавана, каза, че последно е видяла Али в дома на майка му преди около две години. Той изглеждал "много добре", спомня си тя.

Али поддържаше бизнес връзки с родния си град. Според фирмения регистър на България той притежава мажоритарен дял в бизнес, наречен VIP Deluxe, който описва дейността си като предоставяне на ресторантьорски услуги. Deluxe беше името, дадено на компанията, която управляваше във Великобритания, където полицията откри 2600 пакета с искове, 15 банкови карти и лаптоп, влязъл в уебсайта за универсални кредити.

Мъж от офиса на компанията в Пловдив отказа да говори, като затръшна вратата при споменаването на името на Али.

Докато чакаше процеса, се казва, че Али се е "държал безупречно", твръди съдия Дейвид Ааронберг Кей Си при произнасянето на присъдата. Това по никакъв начин не омаловажава мащаба на престъплението му, постанови съдията, който намали първоначалната присъда с 25 процента само въз основа на това, че той се е признал за виновен.

"Вие изиграхте водеща роля в схема, която беше сложна", каза Ааронбърг, добавяйки, че е ясно, че Али се наслаждава на "разточителния начин на живот", който му предоставя неговата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 4 седмици

руските милиардери отиват да живеят в Англия, защото не търсят произхода на парите им, а нашият полицай се загрижил за парите на Англия

117

Анонимен

преди 4 седмици

не с бушони всички нгли българи ходят в англия за помощи някои записват и родителите си даже които никог не са рботили и платили една стотинк данък но си мислят че са велики бългри и всички са им длъжни

116

Вие как мислите?

преди 1 месец

Тези петимата, като ги гледах на снимки, зададох си въпроса дали наистина имат акъл да измислят система, чрез която да присвоят 50 милиона? Според мен те са бушоните, някой друг е дърпал конците.

fallback