Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западът трябва прагматично да оцени военната и финансовата си помощ за Украйна и да я разглежда като инвестиция в сигурността на Европа. Защото едно поражение на Украйна ще му излезе много по-скъпо, твърдят експерти.

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия свят, подкопавайки основите на международния ред и демокрацията, пише Виктория Власенко в "Дойче Веле". Подкрепата за Украйна, която би довела до нейната победа и впоследствие до членство в ЕС, би донесла предимства в областта на сигурността и икономиката за съюзниците на Киев. Това се казва в проучването "Украйна: цената на бездействието", изготвено от брюкселския мозъчен тръст "Приятели на Европа" в рамките на инициативата "Украйна".

Авторите на проучването базират заключенията си на интервюта с представители на НАТО, Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност, Европейската банка за възстановяване и развитие, членове на украинското правителство и парламент, както и политически и икономически експерти от държавите членки на ЕС и НАТО. Много от интервюираните се съгласиха да дадат мнението си за изследването само при условие за анонимност.

Помощта за Украйна е не само "морално правилна"

"Войната в Украйна е крайъгълен камък за нашето време. И изборът, който правителствата на Запад ще направят в отговор на нея, ще има далечни последици не само за Украйна или Европа, но и за демокрацията по света", се казва в проучването. В него се анализират преките и хибридните заплахи, които руският режим представлява за страните от НАТО и ЕС, и се отбелязва, че финансовата и военната помощ за Украйна е не само "морално правилна", но и в геополитически и икономически интерес на Запада.

Ако Киев бъде победен, "Путин няма да се спре с Украйна, а ще продължи да развива имперските амбиции на Русия" и нито една европейска държава няма да се чувства в безопасност, се отбелязва в документа. И макар да се наблюдава спад в обществената солидарност с украинците в Европа и Северна Америка на фона на нарастващата "цена на войната" и забавянето на икономическия растеж, разходите за подкрепа на Украйна днес "ще спестят на данъкоплатците още повече разходи за отбрана в дългосрочен план".

Освен това, ако Украйна победи, тя ще бъде не само силен стратегически съюзник на Запада, но и "икономически партньор с огромен потенциал". Така по-специално следвоенното възстановяване на Украйна може да представлява значителен бизнес интерес за западните партньори. "Подкрепата за Украйна вече създава работни места на Запад, а инвестирането в нейното възстановяване ще донесе още по-големи ползи", смятат авторите на изследването. А интегрирането на селскостопанския и енергийния сектор на Украйна в европейската икономика "ще повиши сигурността на доставките и ще помогне за защитата на потребителите от ценови шокове”.

Действията на Запада са от решаващо значение за победата на Украйна и за нейното по-нататъшно движение към "демократично, европейско бъдеще". "С подходящото ниво на международна подкрепа Украйна може да постигне резултат, който да защити това бъдеще, като гарантира, че тя ще се превърне в силен, независим партньор на Запада и пример за демокрациите по света", заключават авторите на проучването.

Подкрепата на Запада е от съществено значение за победата на УкрайнаПодкрепата на Запада е от съществено значение за победата на Украйна

"Русия трябва да загуби тази война"

За две години и половина, откакто трае войната, европейците научиха, че свободата и сигурността имат цена и "тя трябва да бъде платена", заяви нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен. "Трябва да отговорим на агресора и да се изправим в защита на европейските ценности. И затова трябва да говорим не само за солидарност с украинците", каза тя. Министърката е убедена, че като помагат на Украйна, страните от ЕС "сами стават по-силни".

Досега само малко над 30 държави "подкрепят и активно помагат на Украйна", заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур. Според него Западът трябва да реши "дали иска Украйна да спечели". "За нас е важно Украйна не само да спечели войната, но и Русия да я загуби, защото разбираме какъв е залогът", каза Певкур. Естония е една от страните, които предоставят най-голяма помощ на Украйна, като отделя 0,25 на сто от брутния си вътрешен продукт за военните нужди на Киев. "Ако други държави правеха това, което правят Естония, другите балтийски държави, Полша и Нидерландия, тази война отдавна щеше да е приключила", заяви министърът.

"Става дума за възстановяването на Руската империя”

Цената на всеки ден забавяне на западната помощ за Украйна е човешки животи и разрушена инфраструктура, заяви бившата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович. Войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на цяла Европа, убедена е тя. "Нека не се заблуждаваме: войната няма да спре в Украйна. Защото става въпрос за руския експанзионизъм и възстановяването на Руската империя. Виждаме сблъсъци на различни начини на живот и на различни ценности, общи за нас и за Украйна", каза бившата президентка.

Помощта за Украйна не е скъпа прищявка или благотворителност, защото инвестицията в успеха на Украйна "ще се възвърне стократно, когато се помисли какво може да предложи на Европа", смята бившият говорител на НАТО Джейми Ши. "Украйна вече е ключов партньор на ЕС в енергийния сектор и ще стане равноправен член на нашия единен пазар. Въпреки огромните предизвикателства, Украйна продължава да провежда реформи за постигането на тази цел", заяви еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон. Тя подчерта, че западните партньори на Украйна "трябва да направят всичко, за да гарантират, че Украйна ще спечели". "Ако Русия спечели войната, това ще бъде голяма заплаха за енергийната сигурност на Европа", подчерта Симсон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase