Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Тази година имаме сертифицирани 22 плажа с екоетикет “син флаг” и едно яхтено пристанище. Повече за това какви са очакванията за летния туристически сезон разказаха Румен Драганов и Станимир Георгиев в “България сутрин”.

"Ние имаме 360 хиляди работещи в туризма. Чужденците, които ще работят, са 7 хиляди. Туризмът е пазарна икономика и това не е проблем на обществото - да учим тези, които са в туризма, как да си намерят кадри и как да ги задържат", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в предаването.

Станимир Георгиев, който е председател на българското движение “Син флаг” каза, че сертифицирането е символ за качество, който 37 години е наложен в световен мащаб. Той е доказал, че има ясна взаимовръзка между качествения туристически продукт, който се предлага на една дестинация, и броя на сините флагове.

"Радостни сме, че тази година имаме 23 флага. 22 плажа и едно яхтено пристанище са отличени за 2024 г. Програмата "Син флаг" е построена върху 33 критерия. Групирани са в категории - най-важният е качеството на водата. Следим и за екологосъобразното поведение, услугите, безопасността. През целия сезон се правят проверки. Ако има сериозно неизпълнение на критериите, флагът се отнема", каза Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Румен Драганов допълни, че най-много туристи тази година се очакват в Слънчев бряг - около 12 милиона. Това е и най-големият курорт на цялото Черноморие. По думите на Драганов той е подходящ за всички поколения.

“Нашата държава харчи по около 6 евро на чуждестранен турист. Доста добре си харчим парите. Ние имаме 400 км морска ивица", добави Драганов.

На въпрос колко ще ни струва почивката на морето тази година, той отговори, че всеки гледа как да привлече туристи, има и свободна зона, на която може да се забие чадър и тя е абсолютно безплатна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Доко

преди 3 месеца

И този сезон, аз и семейството ми ще похарчим 0(нула) лева на българските морски курорти.

15

Анонимен

преди 3 месеца

Защо няма работници на морето,защото вече няма глупави да работят по 12ч и да взимат 1200 лв.заплата цял ден да бягаш като линейка на бюфет масата да храниш 800-1000 души на закуска,обяд и вечеря....Правят бизнеси за милиони от хотели от Бай Тошо с боядисани парапети от вънка и до там.И ако може без пари да им работат турците около Станчев бряг...

14

Анонимен

преди 3 месеца

Те идват но какви,да ядат в хотелите и да пият и да гледат цените и да сравняват на калкулатор....

fallback