Снимка: Istock
fallback

Не забравяйте да уведомите детето си, че сте на негова страна. То трябва да разбере, че не го обвинявате и че ще го подкрепите. Дайте му да разбере, че ако отмъсти на насилниците, като отвърне на ругатните или дори се бие, това е поведение, което няма да разреши конфликта, а може дори да го задълбочи.

Помогнете на детето за изграждането на увереност

Можете също да работите с детето си, за да му помогнете да изгради увереността си. Подчертайте положителните неща, които то може да покаже пред другите. Научете детето си как да общува; да решавам проблеми; да взема решения; да чете езика на тялото и др. Тези умения могат да помогнат на детето ви да стане по-уверено, независимо и ангажирано в училище.

Проучете фактите

Попитайте детето си внимателно, но директно дали някой прави нещо, което го кара да се чувства разстроено, неудобно или смутено. Използвайте отворени въпроси, за да насърчите детето си да споделя. След като имате основна представа какво се случва, вижте дали можете да получите и конкретна информация.

Можете да го попитате за неща от сорта: получава ли злобни съобщения в социалните медии? Кой ги изпраща? Колко са те? По кое време се изпращат?

След това се свържете с други хора, които може да знаят повече. Със сигурност трябва да разберете какво се случва, кой е замесен, кога и къде се е случило. Въпреки това, помислете внимателно, преди да се свържете директно с учениците или възрастните, извършващи тормоз.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Най-добра рецепта

преди 3 месеца

за справяне с такъв проблем е дал Димитър Талев в един от томовете на безсмъртната си четирилогия. Ако си спомняте, български чорбаджия беше изпратил непълнолетното си дете да учи в Западна Европа и да живее в дома на един от търговските партньори на баща му, който също има деца-ученици. Върналото се във ваканция българче се оплаква: "Татко, децата на хер (Не-знам-кой-си) ми се смеят." Бащата го съветва: "Смей им се и ти!"

23

Анонимен

преди 3 месеца

До 21 : Не са те тормозили, щото не си учил през 80те години в 90то в Люлин. Тогава ги нахъсваха, че всичко що работи на бюро е прослойка, която живее на гърба на трудовия народ, и дори насърчаваха тормоза към по-интелигентните деца. Тогава най-престижните професии бяха келнер, бензинджия, тираджия и склададжия в кореком.

22

Доколкото разбирам,

преди 3 месеца

Авторката има предвид децата жертви на тормоз. В такива случаи трябва да се намесят съответните служби и специалисти. В думата "подигравка" влагам съвсем друг смисъл. Децата непрекъснато се смеят на този или онзи. Всеки е ставал обект на присмех заради нещо, но почти веднага е забравял това. Всички ние инцидентно сме се смяли на почти всяко едно от другарчетата си, но това не са били злобни, унищожителни, ежедевни подигравки и никой не е пострадал, нито е получил комплекси.

fallback