Снимка: БГНЕС

Свидетел срещу Boeing заяви, че е изправен пред заплахи за отмъщение заради това, че е изразил загриженост относно "дефектните самолети" на компанията.

Boeing беше обект на две последователни изслушвания в Конгреса на САЩ в сряда, второто от които включваше показания на инженера Сам Салехпур пред постоянната подкомисия по разследванията на Сената.

Салехпур, който е работил в самолетостроителния гигант в продължение на десетилетие, каза, че се е опитвал да предупреди ръководството за сериозни опасения относно начина, по който се сглобяват самолетите 787 през последните три години. Той каза, че оплакванията му са били игнорирани и че е бил отстранен от проекти в резултат на свидетелствата му.

"Не съм тук днес, защото искам да съм тук. Тук съм, защото чувствам, че трябва да предупредя хората, защото не искам да видя да пада 787 или да се сбучи друга катастрофа със 777", каза Салехпур. "Бях игнориран, казаха ми да не създавам забавяния, казаха ми, честно казано, да млъкна... Шефът ми каза: "Бих убил някой, който казва това, което ти каза, по време на среща."

Салехпур каза, че за първи път е разбрал за проблеми с производството на 787, след като е забелязал, че служителите са използвали прекомерна сила, за да "смачкат" частите на самолета по време на сглобяването. "Буквално видях хора да скачат върху парчета от самолета, за да ги накарат да се подравнят", каза той. "Многократно изготвях доклади за моя ръководител и ръководството на Boeing, че пролуките на 787 не са били правилно измерени или подредени в две основни фуги на 787."

Салехпур свидетелства, че след като е анализирал данните от 29 проверени самолета, той е открил, че в 98,7% от времето проблемите с пропуските не са били адресирани. В 80% от случаите отломките са намерили пътя си в пролуки, които не са били добре затворени, каза той.

Свидетелят твърди, че ръководството е отговорило на оплакванията му, като го е прехвърлило към програмата за самолети 777, където той е продължил да вижда още производствени недостатъци и да ги адресира. В резлутат на това е отстранен от срещите и изпратен да работи по други проекти. Накрая дори получил смъртни заплахи, твърди той.

Салехпур обвини ръководството на Boeing, че е направило живота му "мизерен" и е насърчило култура на тормоз, при която колегите му се страхували да изкажат опасения за безопасността. "Страх ме е... но съм спокоен. Ако нещо се случи с мен, аз съм спокоен", каза той. "Имам чувството, че като говоря, спасявам много животи."

Твърденията на Салехпур сега са обект на широкообхватно разследване от Федералната авиационна администрация.

Ед Пиърсън, бивш старши мениджър на Boeing и изпълнителен директор на Фондацията за авиационна безопасност, също свидетелства пред комисията на Сената в сряда. Пиърсън обвини правителствените власти, че не са успели да се справят превантивно с производството на Boeing и са подпомогнали "престъпно прикриване".

"Нищо не се промени след двете катастрофи, нямаше отговорност", каза Пиърсън, споменавайки катастрофата на Lion Air през 2018 г. и катастрофата на Ethiopian Airlines година по-късно. "Нито един човек от Boeing не влезе в затвора. Стотици хора загинаха и нямаше справедливост. Освен ако не се предприемат действия и лидерите не бъдат подведени под отговорност, всеки човек, качил се на борда на самолет Boeing, е изложен на риск."

Оттогава регулаторът е заземил реактивния самолет 737 Max, самолетът, участващ и в двете катастрофи.

Рон Джонсън, републикански сенатор от Уисконсин, призова за "пълномасштабно" разследване на твърденията, представени по време на изслушването. Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, каза, че планира да проведе допълнителни изслушвания и да разпита Дейвид Калхун, изпълнителен директор на Boeing.

Boeing по-рано заяви, че си сътрудничи с Конгреса, като същевременно поддържа тезата, че техните 787 и 777 са безопасни за летене. На брифинг за медиите в понеделник инженерите на Boeing отхвърлиха твърденията на Салехпур, като казаха, че повърхността на самолета е устойчива на умора на метала.

Boeing каза, че след анализ на повече от 165 000 полета не са открити признаци на умора.

По-рано тази година членовете на Конгреса притиснаха Boeing за отговори след взривяване на щепсела на вратата във въздуха по време на полет на Alaska Airlines през януари. По-късно същия месец Калхун, който трябва да се оттегли в края на годината, се срещна с няколко сенатори на Капитолийския хълм.

Регулаторът каза в изявление от 4 март, че шестседмичен одит, произтичащ от инцидента от януари, е открил "многобройни случаи, при които Boeing предполагаемо не е спазил изискванията за контрол на качеството на производството".

Boeing каза в изявление след изслушванията в сряда: "Ние приемаме присърце подробната оценка на групата за преглед на FAA и ще действаме въз основа на техните констатации и обратна връзка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase