Снимка: Bulgaria ON AIR

"Мистерия с кон" е името на спектакъла на Стефан Цанев. Той се играе в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Каква обаче е мистерията около коня?

"Конят е въображението. Не се вижда, но непрекъснато говорим за него. Трудно беше не само за моя образ, но и за всички. Важно е да намериш начин как да представиш тези идеи така, че да не нарушиш смисъла, но и да е забавно. Ще се смеят зрителите, но накрая ще им стане и тъжно", заяви актьорът Теодор Елмазов в студиото на "България сутрин".

За актьорите в спектакъла има както много смях, така и тъга. А драматургът Стефан Цанев успява да предаде темата за лудостта по интересен начин.

"Огромно притеснение имаше. В нас, в целия екип, в мен. Искахме да представим нашата интерпретация, която на моменти беше смела. Какво ще почувстват зрителите зависи с каква настройка ще дойдат, за мен спектакълът е смешно-тъжен, защото това сме ние - застаряващи хора в една кръчма, които изчезват", допълни актрисата Анастасия Събева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Както се казва - "Лудите, лудите, те да са живи". Стефан Цанев много интересно подава темата лудостта, за лудите и че всъщност не е ясно кой е луд и кой е нормален и те най-вероятно са давали верните решения в критична ситуация. Истински смешното и истински тъжното се припокриват в пиесата", добави актьорът Александър Григоров.

Актьорите загатват за случките в "кухнята" на спектакъла. С конфликти, които се разрешават и забравени текстове, накрая ситуацията винаги е забавна.

"Можем да се похвалим, че спектакълът е направен с много любов. Каквото и да е в "кухнята" - някой да се кара, да закъснее, или да не си знае текста, в крайна сметка е по-скоро в ситуации на забавно и приятно", каза актрисата.

За актьора Александър Григоров театърът поставя въпросите, върху които мисли публиката, а не дава отговорите. Гледащите сами избират кое е правилното. "Истински смешното и истински тъжното се припокриват понякога", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase