Снимка: Sunreef Yachts

Луксозна нова яхта, плаваща под български флаг, която се намира във водите край Дубай - Обединени арабски емирства (ОАЕ), е обявена за продан срещу 11 млн. долара.

Това става ясно от видео, качено в Yotube. Яхтата и цената й е представена от млада дама на самия катамаран, пише Actualno.

Още в началото на видеото лъсва блестящ надпис „Burgas, Bulgaria“, а малко по-нататък и истинското й название - „Marie-Joseph“. По последни данни от търсачките за плавателни съдове тя се намира в Персийския залив, близо до пристанището на Мина Сакр (ОАЕ).

Marie-Joseph е ветроходен катамаран с обща дължина 23,87 метра. Конструкторът й е Sunreef Yachts от Полша – компания, основана от Франсис Лап в Гданск. Яхтата Sunreef 80 Eco Marie Joseph е с ширина 11,53 м, газене 1,7 м и обем 198 GT.

Пусната е на вода през 2022. На 4 март с пищно тържество компанията откри авангардна корабостроителница в Ras Al Khaimah (ОАЕ) скоро след приключването на Dubai International Boat Show и Monaco Yacht Show 2022, където бе представен иновативният еко модел „Marie-Joseph“ – целият в черно.

В церемонията участва н. в. Шейх Сауд бин Сакр Ал Касими - владетелят на Рас Ал Хайма, бившият полски президент и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса, полският посланик д-р Якуб Славек и главният изпълнителен директор на Sunreef Yachts Франсис Лап.

Чия е яхтата?

„През последните месеци в публичното пространство се появиха информации за продажбата на яхта с наименование „Burgas, Bulgaria”, на стойност 11 млн. долара.

По информация на медиите, това е една от най-луксозните яхти, които се намират на пристанище в Дубай. Към бургаските народни представители се обърнаха граждани и медии с резонни въпроси, свързани със собствеността на яхтата, регистрацията й в България и платените такси към българската държава“, пишат до министъра на транспорта депутатите Андрей Рунчев и Галя Василева от ГЕРБ-СДС.

Те са поискали министър Георги Гвоздейков да ги информира дали яхтата „Burgas, Bulgaria” е регистрирана в България и кога, имала ли е престой на българско пристанище, какви такси са платени, кой е собственикът ѝ, дали той е представил документи за произход на средствата, с които я е закупил.

"След извършена справка в администрирания от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ регистър на корабите в България бе установено, че не съществува регистрация на плавателен съд с наименованието „Burges, Bulgaria“ в корабния регистър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase