Снимка БГНЕС

Изложба с близо 200 оригинални произведения на световноизвестния испанския художник-сюрреалист Салвадор Дали гостува в Ямбол. Експозицията е наречена "Дизайнерски творби" и е от частната колекция "Кесаури".

В изложбата могат да бъдат разгледани различни произведения на дизайна, картини, литографии, пластики, керамика, творби от сребро, злато, бронз, гоблени, ситопечат върху коприна, гоблени, както и лични вещи на Салвадор Дали и съпругата му Гала.

Сред любопитните експонати е и дамска чантата на дизайнерката Елза Скиапарели. Чантата е създадена по дизайн на Салвадор Дали. "Това е много рядък артефакт. В изложби на Дали, обикновено този експонат само се споменава, докато тук го показваме", каза за БТА кураторът на изложбата Василий Кесаури

Над 3000 ценни произведения на изкуството от цял свят притежава френската колекция "Кесаури", която се представя от Art Expo SIA (Латвия). Сред тях са творби на Едгар Дега, Фрида Кало, Йожен Дьолакроа, Хенри Мур, Жан-Батист Мюре и много други, каза още Василий Кесаури.

Част от колекцията "Кесаури" с произведения на Салвадор Дали вече е гостувала в Полша, Чехия, Латвия, Естония, Литва и Словакия, както и в няколко български града. Изложба в този формат се показва за първи път в Ямбол, като може да бъде разгледана в културно-информационния център "Безистен" до 7 юли.

Изложбата гостува в града по покана на Община Ямбол и бе открита от заместник-кмета Енчо Керязов и кураторите Василий Кесаури и Александр Кесаури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase