Снимка БГНЕС

Русия продължава да тероризира цивилното население на Харков, обстрелвайки града почти всеки ден. Сега стратегията на Руската федерация е напълно да унищожи Харков и да го подчини, пише The Times.

Изданието пише за неотдавнашния нощен обстрел на Харков. Тогава ръководителят на Харковската областна държавна администрация Олег Синегубов заяви, че Русия се прицелва в местата, където живеят хора, като по този начин се опитва да сплаши цивилните, пише Фокус.

The Times също цитира Владимир Соловьов, който казва, че "Харков трябва да бъде заличен от лицето на земята“. Известно е, че от февруари тази година цивилните ежедневно страдат от ракетни удари и атаки с дронове, чиито основни цели са обекти на енергийната инфраструктура и жилищни сгради.

"Десетки села в района, граничещ с Русия, трябваше да бъдат евакуирани след интензивен обстрел. В резултат на това от 526 000 души – всеки пети в Харков и околностите му са класифицирани като "вътрешно разселени лица“ (ВРЛ)“, цитира изданието Синегубов.

В материала се отбелязва, че заради близостта на града до Донецкия басейн (Донбас) и положението му в центъра на железниците, той е от стратегическо значение.

Харков се намира на 40 километра от руската граница, следователно, както отбелязват журналистите, превземането му ще позволи на руснаците да обкръжат украинските въоръжени сили в Донбас.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски увери, че Харков вече "не е в опасност“, но отбеляза, че руснаците не крият факта, че градът е тяхната "желана цел“.

"Ако продължат да нанасят ежедневни удари, както направиха през последния месец, може да останем без ракети и нашите партньори знаят това“, предупреди държавният глава.

Освен това авторите на материала добавят, че в Харков става все по-трудно да се намери жилище за тези, които са загубили дома си, защото училищата и общежитията на университетите са пълни.

Изданието подчертава, че малките градове и села около Харков са се превърнали в центрове за настаняване на вътрешно разселени лица, включително град Валки с население от 8 хиляди души. Там са подслонени около 23 хиляди разселени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase