Снимка: Martin Büdenbender от Pixabay

Замърсяването на въздуха е сред рисковите фактори за преждевременна смърт и България се нарежда на седмо място - със смъртност около 11 хиляди случая годишно. 20% от смъртните случаи са поради най-честите хронични незаразни болести - сърдечносъдови, метаболитни и дихателни. Това съобщи доц. д-р Ангел Джамбов при представянето на доклада „Превенция на заболяванията, свързани със замърсяването на въздуха в България – роля на научните данни“.

По думите му най-много за замърсяването и смъртните случаи у нас допринася комунално-битовото отопление, следвано от производството на енергия от топлоелектрически централи, разнасяния от вятъра прах, както и селското стопанство. Възрастните хора и онези с придружаващи заболявания, децата, бременните жени, домакинствата и общностите с по-ниски доходи и хората с други съществуващи рискови фактори са най-уязвими към здравните последици от замърсяването на въздуха, категоричен беше доц. Джамбов.

Продължителното излагане на замърсен въздух допринася не само за повишената смъртност, но и намалява качеството на живот и трудоспособност. Над 7% от общия брой години на живот с увреждания в страната ни се дължат на заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, което ни нарежда на първо място в Европейския съюз, допълни още доц. Джамбов.

36% от българите са с лоша и неадекватна здравна грамотност. Това каза проф. д-р Анжелика Велкова от лекарска мрежа “Въздух за здраве”, като се позовава на проучване на СЗО, направено сред 17 страни от Европейския регион в периода 2019-2021 г. По думите й това нарежда страната ни отново на първо място с най-ниско ниво на здравна грамотност. Все още един от трима българи има трудности или големи трудности да се справя с информация, свързана със здравето.

Проблемът със замърсения въздух не може да бъде решаван на парче, каза д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение „Въздух за здраве“. „В нашата организация сме се фокусирали само върху здравните аспекти на въздушното замърсяване, но то има и социални, и екологични аспекти“, каза той.

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски пък заяви, че почти половината от българското население пуши, употребява алкохол и е със затлъстяване, а мръсният въздух е допълнителната „капка отрова“, която води до онкологични и сърдечносъдови заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase