Снимка БГНЕС

Властта на талибаните в Афганистан обяви, че възобновява практиката на публичното убиване на жени с камъни, съобщава в. "Гардиън".

"Ще бичуваме жените. За изневяра ще ги убиваме публично с камъни", заяви върховният лидер на талибаните Хайбатулах Ахундзада в обръщение, излъчвано пряко по афганистанското радио и телевизия.

"Можете да го наречете нарушение на правата на жените. Публичното убиване с камъни за прелюбодеяние противоречи на вашите демократични принципи. Но аз представлявам Аллах, а вие представлявате Сатаната", добави Ахундзада. "Работата ни не приключи с превземането на Кабул, тя едва сега започва", завърши той.

Според Сахар Фетрат, афганистански изследовател от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч", талибаните са тествали своите драконовски политики една по една и са стигнали дотук, защото няма кой да им потърси отговорност.

"Чрез телата на афганистански жени талибаните налагат нови порядки. Всички трябва да бъдем предупредени, че ако те не бъдат спрени, то трябва да очакваме още", каза още Фетрат.

Откакто поеха властта през август 2021, талибаните отмениха съществуващите правосъдни закони, заменяйки ги със своето фундаменталистко тълкувание на шериата. Още в първите дни на своето управление те забраниха на жените да посещават училища, да влизат в барове, фитнеси и дори в таксита.

През изминалата година назначени от талибаните съдии са наредили 417 публични бичувания и екзекуции, твърди Afghan Witness, изследователска група, наблюдаваща правата на човека в Афганистан. От тях 57 са жени.

През февруари тази година бяха извършени и първите публични екзекуции на стадиони в провинциите Джаузджан и Газни. Режимът призова хората да присъстват на наказанията "за урок", но забрани филмирането или фотографирането им.

Убиването на жени с камъни е възприета и обичайна практика в страните, приели шериата. Разликата е, че там екзекуциите нямат организиран "зрелищен характер". Наказанието се налага за "прелюбодействие", когато съдиите преценят, че бичуването е недостатъчно.

Ислямското право има доста "размити" тълкувания на прелюбодеянието.

Жена, станала жертва на изнасилване, може да бъде осъдена на убиване с камъни. Според ислямския закон, изнасилената не е направила всичко по силите си, за да се защити и се е съгласила с акта на прелюбодеяние, извършвайки изневяра.

Архаичният метод на екзекуция е част от правния кодекс на около 10 държави по света.

Шериатът и убиването с камъни са въведени в 12 области на Нигерия, предава дир.бг. Методът е законен още в Иран, Обединените арабски емирства, Катар, Мавритания, Саудитска Арабия, Судан, Сомалия, Йемен, Бруней и Пакистан.

В някои от тези държави наказанието е спряло да се налага. Саудитска Арабия и Иран имат негласен мораториум. Под натиска на международната общност султанът на Бруней спира убиванията с камъни през 2019.

Според ислямския закон осъдените на убиване с камъни първо поставят в дупка, която след това се зарива с пръст. На показ остава главата, а понякога и раменете. След това избрана група хвърля камъни по обвиняемия. Размерът на камъните е строго определен от закона, "за да се гарантира, че екзекуцията няма да приключи твърде бързо, но и няма да отнеме твърде много време".

За осъдените е оставен малък шанс. Онези, които "успеят да избягат от дупката по време на пребиване с камъни, могат да бъдат освободени". Измъкването от тежката пръст е трудно осъществимо след първите няколко удара по главата.

Изследване на Pew Research Center показва, че към практиката има притеснително високо одобрение. 86% от мюсюлманите в Пакистан и 84% от тези в Афганистан застават зад метода.

Жителите на арабски и африкански страни, където метода не е въведен, също показват високи нива на одобрение към убиването с камъни. Има данни, че в някои краища на света популярността на убиването с камъни расте през последните години.

През 2008 13-годишно момиче от Сомалия е убито с камъни, защото опитала да разкрие, че е станала жертва на изнасилване. За последните 10 години има ръст на убиванията на жени с камъни в Судан. Много често осъдените са тийнейджъри или дори непълнолетни.

Това се припокрива и с данните на "Амнести интернешънъл" за общ ръст в издаваните смъртни присъди.

"Страните в региона на Близкия изток и Северна Африка нарушиха международното право, като увеличиха екзекуциите през 2022 г., разкривайки безчувствено пренебрежение към човешкия живот. Броят на лицата, лишени от живота си, нарасна драматично в целия регион.

Саудитска Арабия екзекутира зашеметяващите 81 души за един ден. Съвсем наскоро, в отчаян опит да сложи край на народното въстание, Иран екзекутира хора само защото са упражнили правото си на протест", каза Агнес Каламард, генерален секретар на "Амнести интернешънъл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase