Снимка: БГНЕС

Генераният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова за изплащане на обезщетения за трансатлантическия трафик на поробени хора като начин за преодоляване на наследството от него в днешното общество, включително системния расизъм, предаде БТА като се поова на Ройтерс.

От XV до XIX век най-малко 12,5 млн. африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби от търговци и продадени в робство. Тези, които са оцелели при такова ужасно пътуване, са се озовали в плантациите в Северна и Южна Америка, най-вече в Бразилия и Карибския басейн, докато други печелят от труда им.

В изявление по повод Международния ден на ООН за възпоменание на жертвите на робството, Гутериш заяви, че миналото "е положило основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на бялата раса".

"Призоваваме за рамки за репарационно правосъдие, които да помогнат за преодоляването на поколенията на изключване и дискриминация", каза Гутериш.

През септември доклад на ООН предложи държавите да обмислят финансови репарации, за да компенсират робството. Идеята за изплащане на обезщетения или други компенсации за робството има дълга история, но сега движението набира скорост в световен мащаб.

"Това е движението, което най-накрая ще сигнализира за колективната победа на човечността,  на доброто над злото", заяви в Общото събрание на ООН Хилари Бекълс, председател на комисията за репарации на Политическия и икономически съюз на Карибската общност.

Комисията на Съюз е създадена, за да търси репарации, включително анулиране на дългове и подкрепа за справяне с кризите в общественото здравеопазване, от бивши колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия.

Кампанията за възстановяване, която създава социално-икономически планове за репарации за страните от Съюза, публикува в днес проучване, което показа, че четирима от десет души в Обединеното кралство са съгласни, че страните от Карибския регион трябва да получат финансова компенсация, а трима от петима са съгласни, че е необходимо официално извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase