Снимка: архив, БГНЕС

В петък, на 22 март британската принцеса Катрин, съпругата на престолонаследника принц Уилям, сподели в предварително записано видеоизявление, че страда от рак. С това тя сложи край на продължилите два месеца спекулации в медиите и в социалните мрежи относно нейното здраве и относно състоянието на брака й с Уилям.

В изявлението си принцеса Катрин казваше, че е в начален етап на превантивна химиотерапия. С помощта на експерти Франс прес и Ройтерс обобщават какво представлява тази терапия.

Още по темата
Превантивната химиотерапия се прилага след операция за отстраняване на тумор, за да се намали рискът от повторната поява и разпространението на рака в организма на пациента чрез разсейване на раковите клетки в кръвта, обяснява Лоурънс Йънг, професор по онкология от университета в Уоруик във Великобритания.

Дори и след успешна операция за отстраняване на тумор, както е била операцията на принцеса Катрин, микроскопични ракови клетки могат да останат скрити в организма, допълва експертът.

Химиотерапиите са предназначени да убиват раковите клетки, но без да правят разлика между тях и здравите и полезни за организма клетки, като белите кръвни телца. Което води до вторични ефекти, отбелязва Франс прес. Тези ефекти варират в зависимост от естеството на рака и профила за засегнатия от него човек, но обикновено вторичните ефекти са гадене, загуба на апетит, диария, засилен риск от инфекции заради намаляването на белите кръвни клетки. Някои по-редки ефекти могат да предизвикат лезии на жизненоважни органи или сепсис, посочва Франс прес.

Продължителността на лечението варира също в зависимост от естеството на туморите. Но традиционният режим на химиотерапията е често пъти в четири или шест цикъла, пояснява Боб Филипс, професор по педиатрична онкология в университета в Йорк, цитиран от Ройтерс. Един цикъл може да продължи 21 дни и да се състои от един или от няколко дни на химиотерапия, след което следва време за възстановяване на организма, казва експертът. В други случаи химиотерапията може да се прилага ежедневно или на всеки две, или четири седмици, допълва Филипс.

Превантивната химиотерапия може да продължи от три до шест месеца. Понякога са нужни седмици, дори и месеци, за да се възстанови организмът след нея.

Дали възрастта на пациента е от значение за появата на раковите заболявания? На този въпрос точен отговор няма, както се вижда в случая с принцеса Катрин и с крал Чарлз Трети, който обяви в началото на февруари, че също страда от рак.

Андрю Бегс, колоректален хирург и експерт в Бирмингамския университет, разказва пред Франс прес, че ръководи клиника за раковоболни в много ранен стадий и вижда все повече и повече хора на около 40 години, засегнати от рак. „Младите хора понасят по-добре по-високи дози от химиотерапия“, допълва той, цитиран и от Ройтерс.

Според Шиван Сивакумар, експерт по онкология в Бирмингамския университет, има понастоящем епидемия от ракови заболявания при хора под 50 години. „Не знаем причината, но виждаме все повече пациенти, засегнати от рак в коремната област“, казва той.

Изследвания, публикувани миналата седмица в специализираното издание „Бритиш джърнъл ъв медисин“ разкриват, че случаите на рак при британците от възрастовата група 35-69 години са нараснали през последния четвърт век, отбелязва Франс прес. Но същите изследвания показват, че броят на смъртните случаи, дължащи се на рак, са намалели значително. По-младите хора имат също така повече шансове да оцелеят от рак, се констатира в изследването, цитирано от Франс прес.

„Случайното откриване на рак по време на хирургическа интервенция заради друга патология е често пъти асоциирано с ранното откриване на тумора и химиотерапията, която следва е много по-ефикасна“, казва професор Йънг.

Днес онколозите гледат на рака като на набор от болести, всяка една от които изисква  специфичен план за лечение с палитра от терапии, в това число и интравенозни вливания, хапчета или облъчване, отбелязва Ройтерс.

„Има много голям брой лекарства за химиотерапия дори за един-единствен рак“, казва Мангеш Торат, гръден хирург от университетската болница Хоумъртън.

В случая с принцеса Катрин, както и в случая с крал Чарлз Трети, точното им раково заболяване не беше разкрито. Но самото разкриване от знаменитости на факта, че страдат от рак, допринася за увеличаване на осведомеността за този вид болест, посочват Пи Ей Мидия и ДПА. Това не е някакво заболяване, което е рядкост. Всеки може да се разболее от рак, показват случаите с Чарлз Трети и с принцеса Катрин.

Йън Уокър, изпълнителен директор на британската организацията „Кенсър рисърч“, казва, че се отчита увеличаване на трафика към уебсайта й, откакто принцеса Катрин, а преди това й свекърът й,  Чарлз Трети, споделиха открито, че страдат от рак. "Виждаме значително покачване на броя на хората, които търсят здравна информация", казва експертът. "Мисля, че това, че човек говори открито за диагнозата си, може да има положителен ефект върху другите и насърчава хората да мислят повече за собственото си здраве. Информираността е важна, защото ранното откриване на заболяването е жизненоважно. За много видове рак е валидно това, че ранното диагностициране дава по-добри възможности за лечение и в крайна сметка влияе върху цялостния резултат и оцеляването", отбелязва Уокър, цитиран от Пи Ей Мидия и ДПА, предаде БТА.

Експертът предупреждава, че заболеваемостта от рак нараства. Здравната организация „Кенсър рисърч" очаква около половин милион нови случая на онкологични заболявания годишно във Великобритания до 2040 г. Но същевременно през последните 50 години има удвояване на преживяемостта при рак в страната, допълва Уокър. Причината е напредъкът на научните изследвания и появата на нови технологии, нови терапии и лекарства, добавя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase