Снимка: БГНЕС/ЕРА

Путин трябва да загуби, това е въпрос на живот и смърт за демократичния свят, каза в обръщение украинският президент Владимир Зеленски, цитиран от УНИАН.

Според него, когато Путин загуби, демократичният свят „ще има добра перспектива за цяло едно поколение занапред“.

"Трябва да бъдем издръжливи по отношение на различни предизвикателства, трябва да сме далекобойни, за да победим Путин, а не да бъдем в ситуация, в която съмненията относно силата на Запада помагат на този луд", подчерта Зеленски.

Още по темата
Той каза още, че е имал среща със съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан.

"Много съдържателен, много конкретен разговор както за сътрудничеството в областта на отбраната, така и за съвместните политически резултати, които трябва да бъдат постигнати. Благодарен съм на Америка за подкрепата на нашата държава и народ и е жизненоважно американското лидерство да остане силно в защитата на международното право ред“, подчерта президентът.

Белият дом не може да каже кога ще изпрати помощта за Украйна

Високопоставен американски служител призна, че Вашингтон не може да предвиди кога ще бъде приет в Конгреса жизненоважния пакет с военна помощ от 60 милиарда долара за Украйна.

Говорейки за блокирания законопроект при посещението в Киев, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза: „Вече отне твърде много време. И аз знам това, вие знаете това. Няма да правя прогнози кога точно ще стане това, но работим, за да стане възможно най-скоро, но не мога да направя конкретна прогноза днес“, каза той пред репортери на пресконференция в украинската столица. Съливан каза още, че въпреки задържането на помощта, е „уверен“, че задънената улица ще бъде преодоляна. „Ще предоставим тези пари“, подчерта той.

Съветникът обясни още как САЩ виждат победата на Украйна във войната, отприщена от Русия.

„Украйна ще излезе от тази война суверенна, независима, свободна и способна да възпира бъдеща агресия, но и със силна жизнеспособна демокрация, с дълбоки демократични институции, с икономика, която расте не само в традиционната индустрия, но и във високите технологии и индустрии", където въвеждате иновации дори в лицето на руски атаки. Ето какво означава победа", подчерта той.

Според Съливан Русия вече е победена във войната. Той отбеляза, че в началото Русия се е стремяла да изтрие Украйна от картата на света, да изтрие самата идея за исторически украинци, но тези планове са претърпели поражение. Русия също загуби по време на атаката срещу Киев и не успя да свали демократично избраното правителство на Украйна. Русия не можа да сломи духа на украинския народ.

„Планът, разработен от Русия и Путин в началото на войната, не беше изпълнен и никога няма да бъде изпълнен. Но това не е достатъчно. В крайна сметка трябва да видим обстоятелства, при които Украйна повече няма да страда от заплахата и нахлуването на руските войски и ще може да действат не само свободна и независима, но и защитена и в безопасност“, подчерта Съливан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase