Снимка Фейсбук
fallback

На 21 март, от 19:00 часа, в кино "Влайкова" в София е премиерата на дългоочаквания документален филм "Нашият квартал цар Иван Асен II". Лентата е инициатива с благотворителна цел. Средствата, събрани от прожекциите, ще бъдат предоставени за подкрепа на читалище "Антон Страшимиров" и кино "Влайкова".

Авторът и режисьор на филма, Олег Ковачев, разкрива пред БНР подробности за проекта и процеса на неговата реализация. Той живее в квартала от 1959 и отдавна мечтае да създаде филм, който да отрази история и уюта на този легендарен кът от София.

"Живея в този квартал от много години и винаги съм искал да направя филм за него", разказва Ковачев. "Той е най-хубавият в София, в това няма никакво съмнение." Ковачев разказва за промените в квартала през годините - от времето, когато улицата се е движел трамвай, до сегашните дни, когато е задръстена от автомобили.

Проектът за филма възниква преди пет години, когато Олег и приятели събират средства и започват работа. "Вече е готов и съм много доволен", споделя режисьорът. "Той предизвика изключителен интерес не само в нашата махала, но и в хора, които живеят извън нея."

Олег Ковачев обяснява, че се е опитал да включи възможно най-много истории и емоции във филма, но не се оказало много трудно. "Не успях да побера всичко в този филм", признава той. "Кварталът има няколко десетки улици, всяка със своята история." Въпреки това, филмът се стреми да представи уюта на "Иван Асен" и да разкаже емоциите и историите на неговите обитатели.

"Уютната улица се прави дори от лошо наредените павета, които друсат, когато минаваш с колата, със зелените дръвчета по нея, с многото магазинчета," разказва Ковачев. Той споделя истории за известни личности, които са свързани с квартала, както и за емоционалната общност, която той представлява.

"Младите, които идват да живеят тук, постепенно се претопяват в тази емоция, която кварталът носи. Това е единственото място, в което можеш да излезеш без пари и да си купиш всичко, което искаш, защото сме приятели“, споделя, цитирайки своя близка.

Въпреки че не всички истории и аспекти на квартала могат да бъдат описани във филма, "Цар Иван Асен II" се надява да предаде част от магията и уникалността на този специален кът от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Фил

преди 1 месец

Браво на Ковачев!

4

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 2яма стана след 1990 та.Цяла сОФИЯ.

3

Клатушко

преди 1 месец

Няма коментари тук нещо.Зомбираите оффце русофоби и америкофоби не им е интереснно като става вупрос за култура.

fallback