Снимка БГНЕС

Улицата, носеща името на великия руски композитор Пьотр Илич Чайковски в Киев, ще бъде преименувана на "Виктория Нюланд“, съобщава управата на украинската столица.

Кметът на Киев Виталий Кличко е подписал указ за промяна на името на улицата в чест на бившия високопоставен служител на Държавния департамент.

Нюланд активно участва в свалянето на президента Виктор Янукович и в установяването на антируските власти в Киев, като дори носеше бисквити и сандвичи на протестиращите на Майдана, припомня Фокус.

Американският дипломат остана в историята с думите: “Майната му на Европейския съюз!”, казани когато тя бе началник за Европа и Азия на Държавния департамент на САЩ, по време на Майдана в Украйна през 2014.
Докато се обсъжда офертата на президента Янукович да включи хора от опозицията в кабинета си, за да успокои протестите, Нюланд и посланикът на САЩ в държавата разговарят по телефона кои хора да предложат.

Тя казва, че трябва ООН да участва в политическото решение, но не и Европа и тогава заявява с пренебрежение: “Майната му на Европейския съюз!”. Отговорът на посланика е: “Разбира се”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase