Снимка БГНЕС, архив

Няма съмнения, че именно Илко Захариев, станал известен като "Червения пират", стои зад злонамерените заплахи към представители на централната и местна власт. Това заяви директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков.

Илко Захариев беше задържан снощи в района на Боянските гробища, без да оказва съпротива. Пред органите на реда той е признал, че лично е извършил заплахите, допълни Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, цитиран от БНТ. Създал е десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните са съдия Цариградска, директорът на НАП, политици и мол. Следял е случващото се в обществения живот и това му е служело за ориентир, допълни Димитров.

От МВР изключват версията задържаният да е контактувал с лица от криминалния контингент.

"Нито има лица от криминалния контингент, с които той е комуникирал, нито има политически нюанс. Той е изключително антисоциален, няма лица, с които да контактува, той е живеел сам, водил е клошарски начин на живот, така че всичко това го изключваме", изтъкна Илков.

Директорът на ГД "Национална полиция" каза още, че задържаният показва психически отклонения и тепърва предстои да бъде диагностициран.

Експертите от ГДБОП установили по категоричен начин, че лицето е изпращало заплахите към вицепремиера Мария Габриел, съдия Владислава Цариградска, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР Любомир Николов и др. В телефоните на мъжа са открити всички имейли, съвпадащи на 100%.

След задържането му стана ясно още, че мъжът е заплашвал още министъра на образованието Галин Цоков, съда във Варна, столичен мол и СГП. Задържаният е изпратил 20 имейла със заплахи и до Агенция "Митници".

МВР задържа Червения пират около Боянските гробища в София в 20:30 ч. в четвъртък от служители на ГД "Национална полиция".

За него за първи път разказа шефът на ГДБОП Явор Серафимов. По негови думи редица политици и магистрати  са получавали месеци наред заплахи в електронната си поща, повечето от тях подписани от "Червения пират". Заплахите са от август 2023 г., като се касае за над 10 лица – представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева по-рано днес.

Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания. Самият извършител в част от мейлите твърди, че е завършил с отличие местна сливенска гимназия.

В Захариев са открити телефоните, от които писал заканите. Той ползвал 15 мейла, за да сипе заплахите. Писал и преди месеци, когато отново бил задържан. Мейлите са с идентичен текст, съдържали обиди, а накрая пишело, че има пистолет, обясни шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП Владимир Димитров
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase