Снимка: Istock

Има много признаци, които могат да показват, че човек има проблеми със самочувствието. Обикновено ниското самочувствие се заражда още когато сме деца, докато растем. Семейната среда и средата като цяло в която живеем и се развиваме, оказва влияние върху това дали ще сме личност със самочувствие (което има покритие) или самооценката ни ще е ниска.

Кое освен постоянно сравняване с другите, издава, че човек има ниско самочувствие?

1. Желание за постоянни постижения. Хората с ниско самочувствие може да се стремят да бъдат най-добрите във всичко, което правят в опит да докажат своята стойност.

2. Угаждане на другите. Още един признак, че човек може би има ниска самооценка е когато се опитва да угоди на всички около себе си, дори ако това означава да пожертва собствените си нужди и желания.

3. Прекален перфекционизъм. Перфекционизмът може да бъде начин хората с ниско самочувствие да избегнат критика или провал.

4. Пълна неспособност да признае грешките си. Човекът с ниско самочувствие обикновено има голямо его, демонстрира висока увереност за всичко пред другите. Ето защо за него е невъзможно да види и признае грешките си и често обвинява другите.

5. Често лъже. За всичко – работа, живота си и т. н.

6. Тормоз. Хората с ниско самочувствие може да тормозят другите в опит да се почувстват по-добре. Да се държат манипулативно, да отправят критики уж на шега и т. н.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase