Снимка БГНЕС

Около 20 милиона украинци ще емигрират от страната, в случай че Русия спечели войната, прогнозира експертът по проблемите с миграцията Анди Семотюк в статия за американското списание Forbes.

Авторът припомня, че тази седмица се навършват две години от нахлуването на Русия в Украйна. От 24 февруари 2022 година насам повече от шест милиона украинци са напуснали родината си, като повече от 270 хиляди от тях са се преместили легално в САЩ.

"Повечето международни експерти са съгласни, че дори от гледна точка на имиграцията руската инвазия е хуманитарен кошмар. Но въз основа на това, което се случва във Вашингтон, тази миграция е само прелюдия към това, което предстои“, предупреждава Семотюк.

"Развитието на събитията в Европа е твърде предвидимо. След като Путин завладее Украйна, той ще атакува балтийските държави – уж за да защити руските малцинства там, а след това и Полша. Наистина, той го каза. Светът ще бъде въвлечен във война. Независимо дали ви харесва или не, но дори ако Тръмп отново стане президент, американските войници ще бъдат призовани да се бият на европейска земя. Може да се предвиди, че загубите - финансови, икономически, тези от кръв и пот, ще бъдат огромни“, уверен е авторът.

Според него, като се има предвид, че шест милиона души вече са избягали от Украйна, а осем милиона са били вътрешно разселени от началото на инвазията, повече от 20 милиона украинци ще избягат на Запад, ако в крайна сметка конфликтът бъде спечелен от Русия.

"Въз основа на оценките на разходите за бежанците, напускащи Украйна към Европа в случай на победа на Русия, и като се приеме, че ще има повече от 20 милиона мигранти, цената може да надхвърли един трилион долара годишно. Дори ако само три или четири милиона напуснат, тежестта ще да бъде много значителна... Накратко, нова дългосрочна студена война с Русия, в която САЩ ще бъдат въвлечени, може да струва около четири трилиона долара или дори повече – и то за период от 10 години“, прогнозира Семотюк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase