Снимка: БГНЕС

Хората, изкачващи връх Еверест, сега ще трябва да изчистят собствените си изпражнения и да ги върнат обратно в базовия лагер, за да бъдат изхвърлени, казаха властите.

"Нашите планини започнаха да миришат", каза Мингма Шерпа, председател на селската община Пасанг Лхаму, пред BBC.

Общината, която обхваща по-голямата част от региона на Еверест, въведе новото правило като част от по-широки мерки, които се прилагат. Поради екстремните температури екскрементите, оставени на Еверест, не се разграждат напълно.

"Получаваме оплаквания, че човешки изпражнения се виждат върху скалите и някои катерачи се разболяват. Това е неприемливо и подкопава имиджа ни", добавя Мингма.

На алпинистите, които се опитват да изкачат Еверест, най-високия връх в света, и близкия връх Лхотце ще бъде наредено да закупят така наречените торбички за изпражнения в базовия лагер, които ще бъдат "проверявани при завръщането им".

Къде ходиш до тоалетна в планината?

По време на сезона на катерене алпинистите прекарват по-голямата част от времето си в базовия лагер, за да се аклиматизират към надморската височина, където са издигнати отделни палатки като тоалетни, с варели отдолу, събиращи екскрементите.

Но след като започнат своето коварно пътуване, нещата стават по-трудни.

Повечето катерачи и помощен персонал са склонни да копаят дупка
, но колкото по-високо се изкачвате в планината, на някои места има по-малко сняг, така че трябва да отидете до тоалетната на открито.

Много малко хора носят екскрементите си обратно в биоразградими торбички, когато изкачват Еверест, което може да отнеме седмици.

Боклукът остава огромен проблем на Еверест, както и на други места в Хималаите, въпреки че има нарастващ брой кампании за почистване, включително годишна, водена от непалската армия.

"Отворена тоалетна"

"Отпадъците остават основен проблем, особено в по-високите лагери, където не можете да достигнете", казва Чиринг Шерпа, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Въпреки че няма официална цифра, неговата организация изчислява, че има около три тона човешки екскременти между лагер едно в подножието на Еверест и лагер четири, към върха.

"Смята се, че половината от тях е в Южния стълб, известен също като лагер четири", казва Чиринг.

Стефан Кек, международен планински водач, който също организира експедиции до Еверест, каза, че Южния стълб си е спечелил репутацията на "отворена тоалетна".

На височина 7906 метра, Южният стълб служи като база преди алпинистите да се опитат да достигнат върховете Еверест и Лхотце. Тук теренът е много ветровит.

"Едва ли има лед и сняг, така че навсякъде ще видите човешки изпражнения", казва Кек.

Упълномощено от селската община Пасанг Лхаму, SPCC сега доставя около 8000 торбички за изпражнения от САЩ за около 400 чуждестранни алпинисти и 800 помощен персонал за предстоящия сезон на катерене, който започва през март.

Тези торбички за изпражнения съдържат химикали и прахове, които втвърдяват човешките екскременти и ги правят до голяма степен без мирис.

Смята се, че един алпинист произвежда средно 250 грама екскременти на ден. Те обикновено прекарват около две седмици в по-високите лагери за опита за изкачване на върха.

"С това като основа планираме да им дадем две торби, всяка от които могат да използват пет до шест пъти", обяснява Чиринг.

"Това със сигурност е нещо положително и ние ще се радваме да изиграем своята роля, за да направим това успешно", казва Дамбар Параджули, президент на Асоциацията на операторите на експедиции в Непал.

Той каза, че неговата организация е предложила това първо да бъде въведено като пилотен проект на Еверест и след това да бъде възпроизведено и при други върхове.

Мингма Шерпа, първият непалец, изкачил всичките 14 върхове над 8000 метра, каза, че използването на такива торби за човешките отпадъци е изпробвано и тествано.

"Планинарите използват такива торбички при Денали (най-високият връх в Северна Америка), а също и в Антарктика, затова ние се застъпваме за това", казва Мингма, който е и съветник на Непалската асоциация по планинарство .

Кек, международният планински водач, повтори същото послание, като каза, че идеята ще помогне за почистването на планината.

Централното правителство на Непал обяви няколко правила за алпинизъм в миналото, но имаше критики, че много от тях не са правилно приложени.

"Държавата винаги е липсвала в базовите лагери, което води до всякакви нередности, включително хора, които се катерят по нашите планини без разрешителни", казва Мингма. "Всичко това ще се промени сега. Ще управляваме офис за контакти и ще се уверим, че нашите нови мерки, включително карането на алпинистите да носят изпражненията си, се прилагат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase