Снимка: архив, БГНЕС

Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна за Русия, са били заловени в Грузия, съобщи грузинската онлайн медия "Нюз Джорджия". Тя уточни, че взривните вещества и устройства са били изпратени от Одеса за Воронеж през Румъния, България и Турция.

Ройтерс също съобщи за случая.

Според грузинската служба за сигурност експлозивите, тежащи общо 14 килограма, са били представени като акумулатори за автомобили.

Товарът е влязъл от Турция в Грузия през ГКПП "Сарпи" на 19 януари, уточни ръководителят на грузинския контратерористичен център Бача Мгеладзе. Крайната цел на доставката е била във Воронеж.

Иззети са били три взривни устройства на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са били конфискувани. Всяко от шестте устройства е било снабдено с електронен таймер и програмирано време за активиране.

И шестте устройства са били изготвени от специалист с висока подготовка и са имали за цел да поразят широк участък.

Грузинската служба за национална сигурност уточнява, че "организатор на процеса" е живеещият в Батуми украински гражданин Андрей Шарашидзе, който през 2020 г. се е кандидатирал за членство в местния парламент на Одеска област като представител на партията "Слуга на народа".

Други потенциални обвиняеми по делото са 7 грузински граждани, 3 украинци и 2 арменци. Само Шарашидзе е имал информация за взривните устройства и капсул-детонаторите, поставени в акумулаторите, според службата за сигурност.

"Предвид използването на територията на Грузия и широкото въвличане на грузински граждани в този процес" се е планирало Тбилиси да бъде обвинен "както за планирането, така и за реализацията на терористичните актове, чието осъществяване се е планирало в Грузия или зад граница", смята грузинската служба. Тя не изключва организаторите да са имали намерение да устроят атентати и на територията на страната.

Не е ясно дали трите устройства, доставени в Тбилиси, е трябвало да бъдат изпратени в Русия, или да останат в Грузия, се подчертава в изявлението.

По случая е образувано дело.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase