Снимка: БГНЕС

Близо половината от новите автомобили са твърде широки за обичайните паркоместа в европейските градове, сочи ново изследване, цитирано от ДПА и БТА.

Средно новите коли стават с 1 см по-широки на всеки две години, като обичайната им ширина в момента е 180,3 см спрямо 177,8 см през 2018 г., според проучването на организацията "Транспорт и околна среда" (Transport & Environment), която отправя призиви да се обърне тенденцията за все повече нови високопроходими коли, известни като Ес Ю Ви (SUV), и като цяло по-големи автомобили.

Сред 100-те най-популярни автомобила в Европа 52 са твърде широки за типичното паркомясто по улиците на големите европейски градове като Лондон, Париж и Рим, което е с ширина 180 см.

Нарастващият брой високопроходими автомобили освен това "остава твърде малко пространство за пътуващите в колите да влизат и излизат от тях" на местата за паркиране, отбелязват експертите.

От десетилетия колите стават все по-широки и тази тенденция ще продължи, докато не поставим строг лимит. В момента законът позволява новите коли да бъдат широки колкото камиони, посочва Джеймс Никс, мениджър от "Транспорт и околна среда".

Макар Ес Ю Ви- моделите да продължават да набират популярност, те все по-често попадат под прицела на климатичните активисти из цяла Европа - еко група спадна гумите на хиляди високопроходими коли в западноевропейски градове.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase