Снимка: Istock

Колко често споделяте проблемите си на хората край вас? Понякога споделянето може да се превърне в постоянно оплакване, особено ако се намираме в сложна житейска ситуация, а понякога честотата на нашето говорене за тези неща, ги прави по-сложни, отколкото са. Да споделяме е нещо нормално, човешко, сближава ни с другите. Въпреки това, в стресови моменти сме склонни да бъде много по-емоционални и да търсим отдушник на проблемите си в лицето на съседа, познат, колега, приятели, близки.

Защо не е добре да споделяме с всеки и как постоянното говорене за негативни неща вреди на нас самите?

Усещане на вълните на негативността

Когато споделяте вашите негативни емоции, те могат неволно да повлияят на настроението на хората около вас. Този ефект може да трансформира кратък момент на разочарование в продължителен период на негативизъм за всички участници. Това важи и за близките ви хора, не само за колеги, познати.

Могат да възникнат недоразумения

Особено ако сте избрали да споделяте за себе си на човек, който не е наясно със ситуацията, който най-вече е лош слушател. Недоразуменията биха били неизбежни, особено ако слушателят тълкува изказването ви като лична атака или критика.

Временно облекчение, но дългосрочно проваляне на взаимоотношения

Въпреки че изпускането на негативните емоции може да осигури временно емоционално облекчение, то може също така да навреди на взаимоотношенията ви в дългосрочен план. Приятелите, колегите и семейството може да започнат да ви виждат като човек, който носи само отрицателна енергия, което може да натовари тези важни връзки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase