Снимка: БГНЕС

12.01 сутринта, неделя, 29 април 1945 г. Почти 30 фута под земята Ева Браун се подготвя за сватбата си. В момента тя е в спалнята си във Fuhrerbunker, като прислужницата й оформя прическата.

Скоро дългите й букли бяха внимателно преместени отдясно, точно както тя харесва. В знак на уважение към годеника си Адолф Хитлер, който не обича грима, тя внимателно се е гримирала, за да изглежда естествено.

Тя вече е избрала какво ще облече: дълга черна рокля от копринена тафта, черни велурени обувки Ferragamo, златна гривна с розови турмалинови камъни, огърлица от топаз и любимия й часовник с диаманти. Тази вечер, 14 години след началото на тайната им връзка, тя най-накрая ще се омъжи за мъжа, когото обича.

Разбира се, тя никога не е предполагала, че сватбата й ще се състои във Fuhrerbunker, който се намира под градината на старата райхсканцлерия в Берлин. Но танковете на руската армия сега се изсипват в центъра, така че вече не е безопасно да си над земята.

Бункерът на Фюрера, който е защитен от бетонен покрив с дебелина 10 фута, е свързан чрез стълбище с по-стар бункер по-нагоре, а също и с проход към избата на Канцлерството, където има спешна болница, гаражи и мрежа от стаи за секретари и служители. Поне има малко място за движение на Ева.

Тя е тук от януари и има най-удобната стая, обзаведена с предмети, проектирани специално за нея от архитекта на бункера Алберт Шпеер. Освен тоалетката и стола, има гардероб, единично легло и диван с права облегалка, тапициран с плат на цветя.

Всички мебели, както и нейните дрехи, бижута и четки със сребърна основа, са маркирани с нейния монограм, също проектиран от Шпеер - четирилистна детелина, създадена от извито Е, обърнато към извито Б.

Докато завършва нощнния си ритуал, Ева може да чуе експлозии от тежката руска артилерийска бомбардировка.

Двайсет и осем фута над главата й, гробарите са устояли смело на огнените бури, които в момента осветяват небето. Точно в този момент те хвърлят тялото на нейния зет, Херман Фегелайн, в плитък гроб. Той е екзекутиран само преди половин час по заповед на годеника на Ева.

Заради по-малката си сестра Гретл, която очаква детето на Фегелайн, Ева се моли животът му да бъде пощаден. Но Хитлер е бесен от нейната намеса. Фегелайн, кавалерийски офицер, прикрепен към бункера, е хванат миналата седмица, след като избягва; на всичкото отгоре той е хванат с пари, бижута и жена, която не е негова съпруга.

В крайна сметка Ева се преклони пред неизбежното, казвайки: "Ти си фюрерът".

В офиса на централата на Fuhrerbunker телефонистът Рохус Миш слуша Ханс Хофбек от Службата за сигурност на Райха, който описва екзекуцията на Фегелайн.

Хофбек изиграва това, на което току-що е станал свидетел: вдигайки въображаема картечница, той се прицелва на височината на раменете си и извиква: "Рататата!"

12.10 сутринта

Адолф Хитлер стои в конферентната зала на Fuhrerbunker, облегнат на празната маса с карти. Той диктува своето "политическо завещание" на Траудъл Юнге, един от двамата му останали секретари, който записва думите му на стенограма.

Първоначално Юнге е развълнуван. Тя ли ще чуе първа защо германците губят войната? Но докато Хитлер звучи монотонно, тя се чувства все по-разочарована.

Няма разкрития, няма оправдания или изрази на вина — просто същите стари обвинения срещу евреите, които е чувала толкова много пъти преди. След това Хитлер започва дълъг списък от нови нацистки назначения. Дори Юнге вижда, че това е безсмислено. След това, след кратка пауза, той започва да диктува завещанието си.

Когато стига до частта за женитбата с Ева, Юнге е шокирана. Досега нейният шеф винаги е настоявал, че никога няма да се ожени - защото жените имат разрушително влияние върху великите мъже.

Той продължава: "Аз и жена ми избираме смъртта, за да избягаме от срама от низвержението и предаването. Нашата воля е телата ни да бъдат изгорени незабавно."

След пауза Хитлер се отдалечава от масата. "Напишете ми това в три екземпляра, след което ми го донесете."

Конферентната зала се подготвя за церемонията. Пет стола са разположени на голямата маса с карти. Валтер Вагнер, магистрат, пристига в бункера, стискайки необходимите документи. Прислужникът на Хитлер, Хайнц Линге, смята, че Вагнер е толкова развълнуван, колкото и булката.

Около 12.15ч

Робърт Ритер фон Грайм току-що е имал среща с Хитлер. Точно сега, възпрепятстван от своите патерици, той се мъчи да преодолее стъпките от бункера.

Само преди няколко часа самолетът, който го откара в Берлин, е обстрелян от руснаците и той е тежко ранен. Все пак има утеха: Хитлер току-що го е направил новия шеф на Луфтвафе.

Решението за повишаването на фон Грайм е взето преди четири дни. Тогава Хитлер разбира, че Луфтвафе не е направило нищо, за да спре руснаците да достигнат до предградията на Берлин.

Половин час той бълнуваше без пауза, крещеше за провал, лъжи, корупция и предателство.

Тогава той се строполи, ридаейки, в едно кресло, уволни тогавашния шеф на Луфтвафе и обяви, че войната е загубена. Това беше първият път, когато Хитлер наистина го призна.

Сега Хитлер е наредил на фон Грейм да започне контраатака от германските военновъздушни сили. На новия началник на Луфтвафе е поверено и последното писмо на Ева до бременната й сестра Гретл, която е отседнала с родителите си в планинския дом на Хитлер в Оберзалцберг.

В писмото не се споменава смъртта на съпруга на Гретл. (Гретл ще роди на 5 май и ще кръсти бебето си на сестра си. През 1971 г. съименницата на Ева ще се самоубие на 27-годишна възраст след смъртта на нейния приятел в автомобилна катастрофа.)

Магда, съпругата на шефа на пропагандата Йозеф Гьобелс, се облича в спалнята си в горния бункер. Стаята е малка, с бетонни стени и минимално обзавеждане: единично легло, скрин и само една крушка за осветление.

Гордо тя закача златната партийна значка, която Хитлер й подарява преди два дни, отпред на роклята си. Това е личната му значка, отбелязана с номер 1, която той носи на униформата си през последните 12 години.

Магда смята, че този подарък представлява не само най-голямата чест в живота й, но и потвърждава статута й. В края на краищата тя често се е изявявала като неофициална първа дама, придружавайки фюрера на официални поводи, докато Ева Браун остава скрита.

За един пламен нацист Магда има нестандартно минало.

Майка й е неомъжена камериерка, която има дългогодишна връзка с еврейски мениджър на хотел, Ричард Фридландър. Така бъдещата г-жа Гьобелс посещава еврейско училище и празнува еврейски празници.

Фридландер, която по-късно умира в концентрационния лагер Бухенвалд, не е поканена на сватбата си с Йозеф Гьобелс през 1931 г. По-късно съпругът на Магда - много нисък, слаб мъж с деформирано стъпало - оглавява изключването на всички евреи от Берлин.

Сега двойката има шест деца - Хелга, Хилде, Хелмут, Холде, Хеда и Хайде, на възраст между четири и 12 години - всички спят в трите двуетажни легла в съседната стая. Гьобелс има собствена спалня във Фюрербункера.

Когато децата пристигнаха тук преди седмица, им беше казано, че Германия е на път да спечели войната и скоро ще се присъединят към празненствата по случай победата.

Те нямат представа, че родителите им са ги довели тук, защото поражението е неизбежно.
Или че планират да ги убият всички и да сложат край на живота им.

Магда, която страда от ангина, прекара голяма част от последната седмица на легло. Тя може да вижда децата само за кратки периоди, затова секретарките и санитарите се грижат за тях. На други жени в бункера тя е доверила, че е ужасена, че ще бъде твърде слаба, за да се накара да убие любимото си потомство.

Хитлер е в кабинета си - когато той прекарва по-голямата част от времето си - със своя камериер Хайнц Линге. Това е малка стая с много нисък таван, съдържаща бюро, странична масичка, твърд изправен диван, тапициран със синьо-бяло бельо, и друга маса, където фюрерът се храни със секретарите.

Кабинетът се отваря към бетонен коридор, облицован с удобни кресла, в които генералите на Хитлер често пият и спят. От другата страна на коридора има дрънкащ дизелов генератор, който изпълва Fuhrerbunker с вонята на гориво.

Хитлер се обръща към камериера си. "Бих искал да те оставя да се върнеш при семейството си", казва той. Линге отговаря: "Мой фюрере, бил съм с теб в добри времена и искам да остана с теб в лоши". Сега 32-годишният камериер е бивш зидар с голямо кръгло лице и бледосини очи. Той е предан на фюрера и често казва на хората: "Не бих могъл да имам по-добър господар".

След пауза Хитлер казва на Линге, че има работа за него.

"Трябва да поставите две одеяла в спалнята ми и да вземете достатъчно бензин за две кремации", казва той.

"Ще се застрелям тук, заедно с Ева Браун. Ще увиете телата ни във вълнени одеяла, ще ги занесете в градината и ще ги изгорите там."

Линге трепери. Той заеква: "Jawohl, mein Fuhrer!" и напуска кабинета.

12.45 сутринта

Следвайки инструкциите на Хитлер, Линге се обажда на шофьора на Хитлер, Ерих Кемпка, в подземния паркинг, за да го помоли да намери 200 литра бензин - който сега е отчайващо оскъден. "Само 200 литра?", отговаря Кемпка  саркастично. "Това шега ли е? Какво ще правиш с 200 литра бензин?"

"Повярвай ми, Ерих, това не е шега. Направете каквото трябва, за да го вземете."

Кемпка нарежда на помощник да източи каквото намери бензин в колите в подземните гаражи, чиито бетонни покриви са пропаднали.

1 сутринта

Ева Браун и Адолф Хитлер излизат от стаите си. Тя го е хванала под ръка.

Тя носи черната си рокля, украсена около врата с пайети. Хитлер не е сменил обичайните си черни панталони и сиво военно яке.

Валтер Вагнер, магистратът, ги поздравява нервно, докато заемат местата си от едната страна на празната маса с карти.

Има 23 години между Хитлер и Ева, които се запознават през октомври 1929 г., когато тя е 17-годишна асистентка във фотографско студио в Мюнхен. Един ден той влезе в студиото, точно когато тя се изкачваше по стълба, за да стигне до файлове от горния рафт. Ева беше смутена, защото можеше да каже, че мъжът със "смешните мустаци" гледа краката й.

В рамките на две години Хитлер започва да кани Ева на срещи в кафенета, опера и накрая - да отсяда при него. Но първите четири години от връзката им бяха много трудни за нея, защото той рядко се обаждаше и често я разочароваше.

На два пъти тя направи опит за самоубийство. След втория опит през май 1935 г., когато свръхдоза я изпраща в кома, Хитлер решава да я приеме за своя официална любовница.

Въпреки че връзката им винаги е била скрита от обществеността, той й купува къща в Мюнхен и ремонтира апартамент от стаи за нея в Бергхоф, неговия планински дом в Оберзалцберг.

Ева винаги е знаела, че нейната работа е да го държи спокоен и се е справяла добре с това.

Хитлер казва на хората: "Тя отклонява ума ми от неща, за които не искам да мисля."

Прякорът му за нея не е много възхитителен: той я нарича "Tschapperl", което се превежда като "момиче, тъпак или идиот", докато тя го нарича "шефа".

Освен да стане г-жа Хитлер, мечтата на Ева е да стане холивудска актриса. "Когато началникът спечели войната, мога да изиграя собствената си роля във филма на нашата житейска история", казва тя.

Най-накрая поне ще се женят. Магистратът иска от булката и младоженеца да потвърдят, че са от "чист арийски произход и нямат никакви наследствени заболявания, които биха ги изключили от брак".

И двамата дават задоволителни отговори.

Но Лъже ли Хитлер? По-късно ще бъде съобщено, че Хитлер е имал две форми на генитална аномалия: тестис без спадане и рядко състояние, наречено хипоспадия на пениса, при което уретрата се отваря от долната страна на пениса или, в някои случаи, от перинеума. Популярната маршова песен на британската армия, която започваше с "Хитлер има само една топка / Другата е в Албърт Хол", дори не разказваше половината история.

Време е за размяна на златни пръстени - и двата са били отнети от телата на убити затворници от Гестапо. За съжаление са прекалено големи. Тогава Вагнер заявява: "Този брак е законен."

Свидетелите са единствените други високопоставени нацисти, които са останали в бункера: Гьобелс и Мартин Борман, личен секретар и пазач на портата на фюрера.

Безмилостно амбициозни, те са вкарани в битка за надмощие от 1933 г., когато Хитлер идва на власт като канцлер. Последната им награда е да станат свидетели на брака на Хитлер и да се изправят пред смъртта до него.

1.25 сутринта

Робърт Ритер фон Грайм, блед от болка, се приземи безопасно на летище Рехлин, малко под 100 мили северно от Берлин.

Като нов ръководител на Луфтвафе, той се обръща към шепата служители, които все още са там, като нарежда на всички самолети да се насочат право към Берлин.

Думите му са безсмислени.
Летището е опустошено от бомбардировките на съюзниците и малкото самолети, които остават, няма да имат значение за тяхното нападение над германската столица.

Заловен от американците на 9 май, фон Грейм ще се самоубие, като вземе цианид две седмици по-късно, след като научи, че ще бъде предаден на руснаците.

1.30 сутринта

След церемонията младоженците се връщат в личните си стаи за шампанско, чай и сандвичи с висшия персонал.

Най-необичайно, тъй като Хитлер никога не пиел, е че той изпил малка чаша унгарско вино, подсладено със захар. Ева пие шампанско, докато генерал Кребс, носещият монокъл началник-щаб на армията, и главният адютант на армията генерал Бургдорф пият коняк.

Магистратът изпива чаша шампанско и дробна наденица, след което се връща към поста си като войник от вътрешната гвардия във винарска изба.

Той ще бъде прострелян в главата два дни по-късно, хванат в кръстосания огън на улична битка.

Прислужникът на Хитлер е поразен от самообладанието на Ева. Той я поздравява като "фрау Хитлер" и вижда очите й да светят.

За момент тя слага ръка върху предмишницата му и се усмихва.

Умът на Хитлер все още е в работата чу: той изпраща и Борман, и Гьобелс далеч от партията, за да добавят още имена към списъка с нови назначения, който Юнге все още въвежда. Тя е много разочарована от постоянните промени.

Около 4.15 сутринта

Йозеф Гьобелс нахлува в стаята на Юнге, докато тя прави последни корекции на завещанието и завещанието на Хитлер. Той плаче и трепери.

"Фюрерът иска да напусна Берлин, фрау Юнге!", задавя се той.

"Той ми нареди да заема водещ пост в новото правителство. Но аз не мога. Не мога да напусна Берлин. Не мога да оставя страната на фюрера! Не виждам смисъл да продължавам да живея, ако фюрерът е мъртъв."

Той я моли да напише окончателното му завещание. Докато тя взема бележника си, той започва да диктува.

"За първи път в живота си трябва категорично да откажа да се подчиня на заповед на фюрера. Жена ми и децата ми се присъединяват към мен в този отказ", започва той.

Той завършва с обет "да сложи край на един живот, който няма да има повече стойност за мен, ако не мога да го прекарам в служба на фюрера и до него".

Докато Юнге започва да пише, тя има буца в гърлото си. През по-голямата част от изминалата седмица тя помагаше в гледането на децата на Гьобелс, четеше им приказки и играеше на фалове.

5 сутринта

Адолф и Ева Хитлер са се оттеглили в отделните си спални.

В миналото тя се оплакваше, че той я обича само когато са в леглото заедно.

Той се подготвяше за секс с инжекции говежди тестостерон, а тя приемаше лекарства, за да спре цикъла си винаги, когато оставаше с него. Но тези дни свършиха.

Хитлер е сам и се приготвя за сън. Той не обича помощта. Наистина, той не обича да бъде докосван. Винаги взискателен към чистотата, той се измива внимателно, преоблича се в бяла памучна нощница и окачва дрехите си внимателно на конче за дрехи.

Нейната прислужница Лизъл Остертаг, която чака Ева в спалнята й, й помага да облече италианска синя копринена нощница.

Сънят е неуловим. С наближаването на разсъмването руската бомбардировка на града се засилва. Много сгради горят - и руснаците вече са само на няколкостотин ярда от бункера.

Но както ще видим в понеделник, с наближаването на Страшния съд онези, затворени в бункера, се спуснаха в оргия на пиянство и разврат, преди смъртта да ги вземе.

Откасът е от Последния ден на Хитлер: Минута по минута от Джонатан Майо и Ема Крейги

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase