Снимка: Bloomberg LP

САЩ винаги са имали значение за Европа, но рядко е имало по-голямо значение, отколкото сега. Континентът е обхванат от остър страх: че Доналд Тръмп може да стане американски президент за втори път. Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в Организацията на Северноатлантическия договор, заяви пред "Ню Йорк таймс", че европейците са "дълбоко, дълбоко загрижени от изборите през 2024 г. и как те ще се отразят на алианса. Независимо от темата - Украйна или сплотеността на НАТО, това е единственият въпрос, който се задава", пише Макс Хейстингс, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
Стивън Евъртс, бивш европейски дипломат, който сега е директор на Института за изследване на сигурността на Европейския съюз, определи перспективата за завръщане на Тръмп като "леко ужасяваща". Той допълва: "Това е една от най-сериозните причини за безпокойство: "Като се има предвид огромната роля, която Съединените щати играят в европейската сигурност, сега трябва да помислим отново какво означава това за нашата собствена политика, за европейската отбрана и за Украйна."

В почти безпрецедентното ниво на тревога на европейците във връзка с предстоящите избори има четири отделни, но свързани направления. На първо място е привидният ентусиазъм на Тръмп спрямо руския президент Владимир Путин. Германското списание Der Spiegel предположи, очевидно не сатирично, че кандидат-президентът се възхищава на Путин "вероятно дори повече от Ким Чен Ун". (Припомняме, че Тръмп веднъж похвали "красиво писмо", което е получил от севернокорейския диктатор).

Следващата тема е често изразяваната от Тръмп враждебност към НАТО и изрично към германците. След това има огромна вероятност неговото президентство да означава драстично свиване, ако не и прекратяване на помощта за Украйна. И накрая, има очакване за атака на Тръмп срещу политическите институции на Америка - копие, забито в сърцето на най-великата демокрация и образец в света.

Целия материал четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase