Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да вземат инициативата в свои ръце, за да решат хода на продължаващата вече близо 23 месеца война с Русия и да си осигурят подкрепа по целия свят, предаде Ройтерс.

Още по темата
Зеленски каза това в редовното си вечерно видеообръщение, след като се завърна от Световния икономически форум в Давос, където отправи апел към Запада да засили санкционния натиск върху Москва и да увеличи подкрепата си за Киев.

Няколко месеца след като украинската контраофанзива даде ограничени резултати, президентът на страната изрази увереност, че Вашингтон ще достави скоро помощта, която закъснява заради спорове в Конгреса.

Подкрепата, обещана от ЕС, също се бави, отбелязва Ройтерс.

"Украйна се нуждае от по-амбициозна и активна перспектива, за да може инициативата да е в нашата страна, а не във вражеската, и краят на войната да зависи от украинските действия", каза Зеленски. "Светът подкрепя тези, които имат определена перспектива. И това е фундаментална задача - да вземем инициативата, за да имаме възможност да станем по-силни", добави украинският президент.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase