Снимка БГНЕС

Виден либерален свещеник е заплашен от отстраняване от Руската православна църква заради отказ да чете молитва с молба Бог да изведе Русия до победа над Украйна, предаде Ройтерс.

В присъда, публикувана днес, църковен съд се е произнесъл че Алексий Умински трябва да бъде "отстранен от свещенослужение" за нарушаване свещеническата клетва. Решението е изпратено на одобрение на главата на Руската църква патриарх Кирил, силен поддържник на президента Владимир Путин, предава БТА.

Наказанието на Умински показва как църквата потиска несъгласието в редиците си, като в същото време подкрепя Путин и неговата „специална военна операция" в Украйна, която започна преди близо две години.

Според църковния съд Умински е нарушил клетвата си, отказвайки да чете "Молитва за Светата Рус" – архаично име на Русия, която Кирил е направил задължителна част от църковните служби, предава БТА.

„Ето, тези, които искат да се сражават, са вдигнали оръжие срещу Светата Рус, надявайки се да разделят и унищожат нейния единен народ", се казва в молитвата, прочетена за първи път от Кирил на 25 септември 2022 г., седем месеца след нахлуването на Русия в Украйна. „Стани, Боже, да помогнеш на Твоя народ и дай ни победа чрез Твоята мощ", са казва още в молитвата.

Десетки руски православни свещеници са наказани за оспорване на линията на църквата по отношение на войната – например като четат молитви за мир вместо за победа, казват "Християни срещу войната" – онлайн група, документирала отделните случаи.

Умински беше най-известната жертва досега. Той е служил в продължение на 30 години като главен свещеник в църквата "Животворна Света Троица" в Москва. Той беше внезапно уволнен този месец, точно преди руската Коледа, стъпка, която проправи пътя към днешната присъда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase