Снимка БГНЕС

Председателят на Сейма, долната камара на полския парламент, отмени следващото планирано заседание и го премести за следващата седмица. Шимон Холовня обясни, че мирният парламентарен процес не може да бъде гарантиран по време на настоящата конституционна криза, предаде полската новинарска агенция ПАП, съобщи БТА.

Прекъсването идва в период на силно политическо напрежение в Полша заради съдебните битки около делата на Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи, и неговия заместник Мачей Воншик, които през декември миналата година бяха осъдени на по две години затвор за злоупотреба с власт по време на мандатите си. Те обаче оспорват присъдата си, като твърдят, че обвинението им е политическо.

Двамата полски депутати, за които бе издадена съдебна заповед да бъдат вкарани в затвора, бяха задържани, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. "Искаме да ви информираме, че в съответствие със съдебната заповед, лицата, засегнати от разпореждането, са задържани", се казва в публикация на полската полиция в "Екс".

По-рано вчера президентът на Полша Анджей Дуда се появи заедно с двамата депутати.

През 2015 г., седмици след като националистическата партия "Право и справедливост" дойде на власт, нейният съюзник Дуда помилва Мариуш Камински и му позволи да стане министър на вътрешните работи. Адвокати поставиха под въпрос дали Дуда има правомощия да опрости нарушенията му, преди съдът да излезе с окончателно решение.

Върховният съд заяви миналата година, че делото ще бъде възобновено.

Холовня определи като "дълбока конституционна криза" продължаващия политически спор за Камински и Воншик.
Дуда и бившата управляваща партия "Право и справедливост", към която принадлежат двамата депутати, твърдят, че президентското помилване все още е в сила и че присъдите им са невалидни. Холовня заяви, че настоящият правен статут на Камински и Воншик е ясен и не подлежи на съмнение.

Полският министър-председател Доналд Туск подкрепи решението на Холовня. Той заяви, че причините и мотивите, поради които председателят на Сейма "иска да избегне ескалация на напрежението и вероятна, ненужна кавга в момент, когато ни предстои сериозно обсъждане и гласуване на държавния бюджет", са абсолютно разбираеми и логични.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase