Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Частна американска космическа мисия планира да изпрати следващия месец на Луната кремирани човешки тленни останки. Доходоносната дейност обаче предизвика гнева на индианското племе навахо, което осъжда оскверняването на свещеното за тях място, предаде АФП.

"Луната е част от нашето духовно наследство. Тя е обект на почит и уважение и заема свещено място в много индиански култури", пише Бу Найгрен, президент на народа навахо - едно от най-големите племена в САЩ.

В писмото си, изпратено в края на декември до американското Министерство на транспорта и НАСА, той поиска изстрелването на мисията да бъде отложено.

В отговор от американската космическа агенция, която изпраща научни експерименти със същата мисия, казаха, че не носят пряка отговорност, тъй като тя се изпълнява от частния сектор.

Въпреки че компаниите са призовани да играят все по-голяма роля на Луната, този спор илюстрира дебатите, които със сигурност ще се умножат относно бъдещото й използване за частни интереси.

Въпросният спускаем модул е наречен "Перигрин" (Peregrine) и е разработен от американската компания "Астроботик" (Astrobotic). Той трябва да бъде изстрелян от Флорида в понеделник на борда на нова ракета на индустриалната група  "Юнайтед Лонч Алайънс" (United Launch Alliance). Кацането на Луната е планирано за 23 февруари.

Сред товарите на борда му - около двадесетина на брой, са тези на компаниите "Селестис" (Celestis) и "Елизиум Спейс" (Elysium Space), специализирани във "възпоменателни" космически полети.

От "Селестис" потвърдиха, че изпращат на борда на лунния модул "символична част от ДНК и/или кремираните останки на 69 души".
       
Създателят на "Стар Трек" Джийн Родънбъри и авторът на научна фантастика Артър Кларк са в списъка, публикуван от компанията, която казва, че предлага услугата срещу сумата от 12 995 долара.

Товарът няма да бъде депозиран на повърхността, а ще остане в спускаемия лунен модул, казват още от "Астроботик". Компанията допълва, че спазва всички разпоредби и закони за търговски дейности извън орбитата на Земята".

От "Елизиум Спейс" не са отговорили на въпросите на АФП.
       
"Никоя култура или религия не трябва да упражнява право на вето върху космическите мисии", казаха от "Селестис" в изявление. Според компанията тази мисия е "точно обратното на оскверняване - тя е тържество".
       
Самата НАСА изглежда още по-смутена заради прецедент от 1999 г., когато нейна сонда умишлено се разби на Луната, носейки праха на геолога Юджийн Шумейкър. Мисия, в която компания "Селестис" казва, че е участвала.

Още тогава народът навахо изрази недоволството си. "НАСА поднесе извинения и обеща да се консултира с племената, преди да разреши друга мисия, носеща човешки останки на Луната", посочва в писмото си Бу Найгрен. "Изглежда обаче, че НАСА не е удържала на думата си", допълва той.

Уверявайки, че приема опасенията на племето "много сериозно", Джоел Кърнс, високопоставен служител на американската космическа агенция, каза, че ще бъде организирана междуправителствена среща с представители на племето навахо.

На пресконференция той обеща, че "ще бъде разгледан и разработен отговор", като същевременно подчерта, че американската космическа агенция няма право на надзор върху товарите на частни мисии.
       
Тази стъпка към приватизация обаче определено се насърчава от НАСА, която се стреми да развие истинска лунна икономика. Разчитайки на частни компании, космическата агенция се надява да може да изпрати повече оборудване на Луната на по-ниска цена.

НАСА е подписала договори с няколко компании, включително "Астроботик", за изпращане на експерименти и технологии на естествения спътник на Земята в рамките на програма, наречена CLPS. Това осигурява на компаниите ключово финансиране.
       
В края на февруари "Астроботик" може да стане първата частна компания, осъществила кацане на Луната. Тя обаче не е единственият кандидат.  
       
"Това е цяла нова индустрия", казва Джоел Кърнс.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 4 месеца

Това е американската култура и идол - цар долар. За пари са готови на всичко: избиха индианците, заграбиха земите им, сега могат да продават свободно дрога, да изпробват директно върху хората ваксини, да правят войни на чужди територии, да свалят правителства, да измислят всякакви способи за тотален контрол - пълна дигитализация, криптовалути, изкуствен интелект. Всичко цели да вкарат хората не във филмова, а в истинска Матрица.

25

Анонимен

преди 4 месеца

Навахите да вдигат въстание.

24

До 29

преди 4 месеца

САЩ налагат вето върху влизането на Навахо в космическия Шенген. Ес се солидализира със САЩ. Навахо са опасни за опазване на евроатлантическото-космическо цивилизационно развитие:-))

fallback