Снимка: Gino Sorbillo
fallback

Всеки, който е стъпвал в Италия, знае, че има неписани правила, които човек трябва да спазва – и най-важното от всички се върти около храната. Капучино след 11 сутринта? Само за туристи. Спагети болонезе? Ужасяваща мисъл. Ананас в пицата ви? Ерес. Или поне досега.

2024 може да се окаже годината, в която пицата с ананас разбива Италия, благодарение на Джино Сорбило, прочутият пицайоло от Неапол, който добави страховитите "ананаси" към менюто си на Via dei Tribunali - най-известната улица за пица в света.

Творението на Сорбило, наречено "Margherita con Ananas", струва 7 евро. Но това не е обикновена хавайска пица: това е пица бианка, лишена от доматения слой, поръсена с не по-малко от три вида сирене, с два пъти приготвен ананас за карамелизирано усещане.

Сорбило, трето поколение пицайоло, казва пред CNN, че е създал ястието, за да се "бори с предразсъдъците към храната".

"За съжаление хората следват тълпата и се приспособяват според възгледите на другите хора или това, което чуват", казва той. "През последните няколко години забелязах, че много хора осъждат съставките или начините за приготвяне на храна само защото в миналото повечето хора не ги познаваха, така че исках да поставя тези оспорвани съставки,  които се третират така, както отрова, върху неаполитанска пица, правейки я вкусна."

Правейки го в централата си в историческия център на Неапол с неговата 3000-годишна история –  Сорбило има 21 търговски обекта по целия свят, включително в Маями, Токио и Ибиса – също отбелязва важен момент, казва той.

Ананасът се запича предварително във фурната и след това се охлажда. След това добавя пушена провола (местно сирене от краве мляко от Кампания), необработен зехтин и пресен босилек, преди да пъхне пицата във фурната си на дърва.

Докато излиза от фурната, той разпръсква "микро стърготини" от два вида пушено сирене какорикота около кората: едно от сардински кози и друго от биволи в близкия район Чиленто.

"Те я правят наистина вкусна", споделя той той.

Вкусна или не, ананасът върху пицата е анатема за повечето италианци, а неговата пица – която той пусна в социалните медии тази седмица – не се хареса на много хора. Сорбило каза, че това е започнало "размирици" с обиди в социалните медии и пицата му дори се обсъжда по националната телевизия.

Но той казва, че тези, които са били достатъчно любопитни, за да го опитат, са били благосклонни.

"Преди да я пусна в социалните медии, поставих пицата в менюто, без да казвам нищо в продължение на няколко седмици, и много хора го поръчаха, дори неаполитанци", казва той. "Но Италия е разделена наполовина по въпроса. И не само Италия. Има много аргументи, които се появиха за това. Мисля, че хората като цяло не са любопитни. Те са недоверчиви към всичко различно."

Барбара Полити, кулинарна журналистка, която се втурна към Неапол, за да опита пицата, остана доволна.

"Добра е, свежа, подкрепям я", казва тя. "Знаете ли, че ананасът е част от хранителната култура на Европа, откакто Христофор Колумб го опитва в Гваделупа през 1493 г. и го носи тук? Когато Сорбило пусна пицата, бях любопитна и погледнах откога ананасът се използва в Европа. Открих, че той е част от европейската хранителна култура от дълго време. Така че в действителност говорим за въпрос на манталитет и вкусови навици. Хареса ми, прилича малко на суши – в началото може да не го харесаш, но след това се превръща в фиксация."

За  Сорбило ананасът върху пица не се различава от по-приключенските гарнитури, с които пицайоли работят през последните години.

"През последните няколко години хората използват съставки, които преди пет, шест години никога не са били използвани. Сега използваме парченца от Алто Адидже, мортадела, която не е била използвана преди 10 години, нарязан шам фъстък, маслини на прах, пяна от моцарела, дори конфитюри. Защо да не преоткрием ананаса? Пицата заживява нов живот през последните пет-шест години."

Той казва, че смята, че неговите предци пицайоло "ще бъдат объркани" от предложението му с ананас, но добавя:

"Първо трябва да опитате, а след това да изразите мнението си. В миналото дори шунката или руколата не се включваха в пици, сега са нещо нормално."

Въпреки това, едно нещо, което той тегли чертата, е да започне с доматена основа.

"Това е друг плод – с два плода, като и двата имат киселинност, няма да стане добър продукт", обяснява той. "Вместо това слагам три пушени сирена и това променя пицата, става с различен вкус."

Той каза, че исторически, използвайки домат, означава, че "хората го осъждат, без да се опитват да работят върху него, както направих аз".

„Очевидно има полемика от хора, които казват, че не трябва да го използвате. Но защо се обиждате? Никой не те кара насила да го купуваш.Сдвояването е важно в храната. Ако комбинирате добре съставките, резултатът е добър. Хората, които са гастрономически любопитни, го ядат, което означава, че сме се справили добре."

Всъщност Сорбило вече използва критиките, за да създаде друга противоречива пица.

"Когато излезе пицата с ананас, някой написа: "Сега виж дали можеш да направиш една с кетчуп, така че се заех", признава той. "И започна нов скандал."

Това обаче не е обикновен кетчуп - той използва домашен сос от червени и жълти италиански домати датерино, върху бяла основа с пушена провола. След това се засне как го яде триумфално, заобиколен от бутилки домашен кетчуп, произнасяйки го като "добър".

"Всичко, което трябва да промените, е една съставка или една подготвителна стъпка и създавате изцяло ново нещо", каза той.

"Сигурен съм, че скоро пица с ананас ще се появи в менютата и на други пицарии в Неапол – и не само в Неапол."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимна

преди 4 месеца

Значи пица с ананас не може, а тази с прошуто, смокини и рукола може. Всеки има право, да яде каквато пица му харесва.

33

Анонимен

преди 4 месеца

"В България 99,99% като си купят пица, независимо с какви съставки е в нея и как и е името, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО слагат отгоре кетчуп, майонеза и горчица"------------Този прави пици с ананас и кетчуп точно за такива турбо селяни.

32

Анонимен

преди 4 месеца

"Манджа с грозде." - Китайско сладко-кисело пиле може, а пица с ананас не може. Ял съм такава и стига той да не е прекалено сиропиран, добавя една по-скоро кисела жилка. Освен това "италианците така, италианците онака" - и там можеш да пробваш различни пици - от невероятно вкусни, които нямат общо с нашите, до такива, които са някакво подобие на пърленка с нещо. И на мен душата ми се потриса като ми гаврътнат кафето на една глътка, но на тях не им пука, че много хора тук обичат да го пият бавно.

fallback