Снимка БГНЕС

Япония отново доказа, че е държава световно чудо. Полетът между северния японски град Сапоро и токийското летище "Ханеда" е най-натовареният въздушен маршрут в Япония и един от най-натоварените в света. "Джапан Еърлайнс" (Japan Airlines - JAL) извършва 16 двупосочни полета дневно по тази линия, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Но когато полет JAL516 премина във вторник по този маршрут до "Ханеда", той се сблъска със самолет на бреговата охрана и избухна в пламъци. Всичките 379 пътници и екипажът се спасяват от горящия Airbus A350. Петима от шестимата членове на екипажа на самолета на бреговата охрана обаче загинаха.

От "Джапан Еърлайнс" заявиха, че евакуацията е започнала почти веднага, след като самолетът се е спрял и че всички пътници са били изведени на безопасно място за по-малко от 20 минути. Видеозаписът показва, че пътниците се евакуират спокойно, без ръчен багаж. Агенциите за авиационна безопасност от години предупреждават, чe носенето на ръчен багаж по време на евакуация крие рискове за живота.

"Екипажът на самолета трябва да е свършил отлична работа. Изглежда, че няма взет ръчен багаж. Чудо е, че всички пътници са се спасили", казва Пол Хейс, директор на отдел "Безопасност на полетите" в базата в Обединеното кралство консултантска компания " Издигане по Cirium".

Цубаса Савада, 28-годишен жител на Токио, който се връщал от почивката в Сапоро с приятелката си, заяви, че около 10 минути след слизането им от самолета е имало експлозия в самолета. „Мога само да кажа, че това беше чудо, можехме да умрем, ако бяхме закъснели“, каза той.

„Искам да знам защо се случи това и имам чувството, че не искам да се кача отново на самолет“, допълни Савада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase