Снимка: Pixabay

Според Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържища, има нарастваща неяснота на пазарите на храните и покачване на цените.

 "Не се знае какво ще стане през първите три месеца на 2024 г. От юни месец пазарът започна да се уравновесява. В последните 20 дни измененията са под 1%, има съвсем малки девиации и то в моменти на засилено пазаруване. Ситуацията е като цяло спокойна. Трендовете са дори в посока надолу. Перспективата през януари при намаляване на търсенето няма да се промени. Сега сме на ценови равнища от миналата година", обясни той пред Nova News.

По думите му при свинското и пилешкото месо цените са с между 8 и 10% нагоре спрямо миналата година.

"Това са 32 стотинки при свинското. Средната цена на едро е 9,70 лева. При кашкавала цената е 70 стотинки надолу. Захарта, яйцата и олиото също бележат по-ниски нива в сравнение с миналата година. Олиото е с драстичен спад в цената заради свръхцената, която имаше. При плодовете и зеленчуците има динамика. Това, което се предлага, е лоша реколта на чужди държави, затова има малко по-високи цени. Бананът е на същата стойност от миналата година, пазарът е стабилизиран", посочи Иванов.

Относно програмата "Достъпно за вас" за ниски цени той упомена, че участват 450 обекта, отличаващи се със специален стикер. "Цената на щанда е най-ниската за съответния продукт с най-добро качество. Кампанията е ефективна, тя развива конкурентната среда и е добра търговска практика", смята председателят на ДКСБТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase