Снимка: NOVA

Четирима от моряците от кораба "Верила" са били освободени. Задържаните бяха общо 6. Според изданието Irish Times на двама от българите са им повдигнати обвинения заради конфискувания кокаин на обща стойност над 20 милиона евро.

Става въпрос за Камен Петков на 35 г. и Никола Пенчев на 32 г. Ирландските власти са им повдигнали обвинения за две престъпления – притежание на кокаин, както и наличие на дрога с цел продажба, предаде Нова тв.


В неделя други четирима от задържаните моряци бяха освободени и върнати на кораба без повдигнати обвинения. Плавателният съд е преминал през шест стандартни инспекции, преди митничарите да открият големия товар от кокаин на борда му.

Друго ирландско издание - Irish Sun - цитира източници от разследването, според които е много вероятно да става въпрос за корупция в средите на пристанищните власти. Постоянното движение на кораба между Южна Америка и Канада е събудило интереса на митническите власти. Разследващите търсят и връзката с ирландски престъпни кланове на територията на Канада.

На Бъдни вечер от МВР заявиха, че трима от задържаните общо 6 български моряци са криминално проявени. Оттам уточниха, че регистрациите са им за кражби и унищожаване на имущество, но не са осъждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase