Снимка БГНЕС

Да се увеличи броят на боеприпасите за огнестрелни оръжия за лична самоотбрана от 50 на 100. Това решиха депутати в последния работен ден на парламента за 2023 г. Предложението е на ГЕРБ-СДС и обхваща късоцевни огнестрелни оръжия - пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 см.

Броят патрони, които могат да бъдат закупени за огнестрелни оръжия за спортни дейности, в това число всички видове късоцевни и дългоцевни огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, пък ще зависи от състезателния план, подпечатан от ръководителя на съответния спортния клуб.

Освен това позволеното притежание на капсули и барут се променя от до 1000 броя капсули и 1000 грама барут на съответно до 2500 капсули и 2500 грама барут.

Депутатите приеха на първо четене и предложени от ''Възраждане'' промени в същия закон. Хора на Костадин Костадинов предлагат физически лица, ненавършили 65 години, които отговарят на всички условия, необходими за първоначалното издаване на разрешително за придобиване, съхраняване, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, да не посочват или доказват основателни причини за подновяването му.

В проекта се отбелязва също, че в нормата от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия няма достатъчно ясна регулация относно купуването на боеприпаси за вече придобити огнестрелни оръжия. ''Възраждане'' предложиха и да се уеднакви начинът на придобиване на боеприпаси за всички категории огнестрелни оръжия за граждански цели и да се намали административната тежест върху служба Контрола на общоопасните средства към МВР, припомня БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase