Общ преглед
Камбаните на църквите биеха, знамената бяха спуснати наполовина и литургии се проведоха в Чешката република днес, ден на национален траур за жертвите на смъртоносната стрелба в Карловия университет в Прага, предаде АФП.

Тежковъоръжен 24-годишен студент уби 14 души, а след това се застреля във Факултета по изкуствата на 21 ноември. Стрелецът също рани 24 други, включително трима чужденци.

Днес животът в Чехия спря за минута мълчание за жертвите.

„Всички се опитваме да изградим рая на земята, но реалността на живота ни показва, че злото съществува“, каза пражкият архиепископ Ян Граубнер, отслужвайки литургия за жертвите в готическата катедрала „Свети Вит“ в Пражкия замък.

Студенти на литургията, казаха, че в църквата са присъствали висши политици, включително президента Петър Павел, и че мнозина хора в катедралата са били в сълзи.

„Животът на всеки човек в своята уникалност обогатява и става част от живота на другите и загубата му е незаменима“, каза ректорът на Карловия университет Милена Краличкова на литургията.

Хорът, който пееше на литургията, беше ръководен от Дейвид Ебен, музикант и преподавател по музикология във Факултета по изкуства.

Неговият отдел загуби своя директор Ленка Главкова, майка на две деца, в касапницата.

В часовете след стрелбата хората запалиха хиляди свещи за жертвите на импровизирани мемориали, поставени в Прага и други градове.

По време на литургията днес студенти от Факултета по изкуствата донесоха осемнадесет рози на олтара - 14 за жертвите на университета, една за стрелеца и три за други хора, които той е убил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар