Снимка: Twitter

Полицията в Прага съобщи, че стрелецът, който откри масова стрелба в университет в центъра на града, е бил "елиминиран". Сградата в момента се евакуира.

Докладите сочат, че инцидентът е станал в Карловия университет, разположен на площад Ян Палах.

Медицинските спасителни служби в Прага споделиха нова информация за броя на загиналите и ранените:

"11 загинали, включително нападателят, 9 тежко ранени, 5-6 средно тежко ранени, до 10 леко ранени. Числата все още може да се променят."

На служителите на университета е казано да "стоят на място", да се барикадират в стаите и да изгасят осветлението, предаде Ройтерс.

 

Тарг Пейшънс, британско-австралиец, който е отседнал в апартамент близо до местопроизшествието, каза пред BBC, че е чул "много изстрели".

"Погледнах от балкона си и видях полицията да пристига. Няколко полицаи трудно спираха хората, които вървяха към мястото", тъжен той.

Появиха се проверени изображения от мястото на инцидента, които показват хора, вкопчени във външната стена на сградата на университета, на няколко етажа над земята. .

Премиерът Петр Фиала каза, че е отменил предстоящи ангажименти в светлината на "трагичните събития".

Имейл до персонала във философския факултет на Карловия университет, видян от Ройтерс, предупреждава персонала за стрелбата.

В него пишеше: "Стойте на място, не ходете никъде, ако сте в офисите, заключете ги и поставете мебелите пред вратата, изгасете осветлението".

Властите съобщиха, че целият площад и няколко улици около университета са затворени.

Карловият университет се намира в Стария град на Прага, на около 500 метра от историческия Карлов мост, туристически магнит.

Дениз Кейси от северен Уелс беше в Прага на почивка и каза пред BBC: "Можехме да видим, че е нещо сериозно по количеството полиция."

Тя се върнала в хотела си, но добави: "Малко ни е страх да излезем сега, защото сме загрижени и нямаме представа дали всичко е свършило."

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase