Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази мнение, че Брюксел не вижда истинските проблеми в Европа и затова целта на страната му на изборите за Европейски парламент е да "отвори очите на Брюксел".

"Европейските избори са в центъра на политическите цели през следващата година", заяви Орбан, като подчерта, че Брюксел не забелязва проблемите, пред които са изправени жителите на цяла Европа, а не само на Унгария.

Той уточни, че целта на Унгария на следващите европейски избори е "да направи така, че европейските лидери да са способни да поправят грешките, които допуснаха през тази година", и че 2023 г. е "година на големи борби, а следващата ще бъде година на големи планове", когато Будапеща ще се опита да постигне значителна промяна в политиката на Европейския съюз.

"Новият пакт за миграцията на ЕС със сигурност ще се провали и докато Европа не вземе решение за стъпката на Унгария, че желаещите да влязат на територията на блока трябва първо да подадат молба и през това време да чакат извън ЕС, никаква регулация, каквато и да се въведе, няма да проработи, каза Орбан.

Орбан подчерта важността на връщането на фокуса на политиката към семействата през 2024 г. и че правителството се надява страната да работи стъпка напред в бъдеще, тъй като унгарците тази година "се бориха и работиха, за да защитят това, което имат".

Министър-председателя се спря и на предизвикателствата, пред които е изправен светът през тази година, включително войната, терористичните заплахи, миграцията и инфлацията. Той посочи, че правителството му е успяло да защити пенсиите.

Финансирането на Украйна не трябва да идва от бюджета на ЕС

Унгария е на мнение, че сумата по финансирането на Украйна от страна на Европейския съюз не бива да бъде взета от бюджета от ЕС и че за всяка финансова помощ за Украйна трябва да бъдат поставени "разумни" срокове, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан днес, цитиран от Ройтерс.

"Убеден съм, че да се дадат на Украйна петдесет милиарда евро от бюджета на ЕС... е грешно решение", каза Орбан на днешната си годишна пресконференция с присъствието на представители на световни медии.

Всички членки на ЕС с изключение на Унгария одобриха миналата седмица стартирането на преговорите с Украйна за присъединяване към блока въпреки продължаващата инвазия на Русия в страната. Ройтерс отбелязва, че съпротивата на Унгария беше заобиколена, с предложение към Орбан да напусне залата непосредствено преди гласуването на решението.

Унгарският премиер потвърди официално, че инициативата за това предложение е дошла от Олаф Шолц.  Германският канцлер предложи Орбан да напусне временно срещата, за да даде възможност на останалите държавни и правителствени ръководители да постигнат необходимия консенсус.

Лидерите на страните членки на ЕС обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския премиер срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочат въпросните 50 милиарда евро към Киев и да се осигурят средства по други дейности като управлението на миграцията.

Очаква се лидерите на ЕС, които биха предпочели постигането на споразумение с единодушие, но иман и план Б, да преразгледат въпроса на извънредно заседание на Европейския съвет на 1 февруари догодина.

"Те искат да дадат парите на Украйна от бюджета на ЕС, Унгария иска това финансиране да не засяга бюджета на ЕС. Те имат вариант – при положение че ние не сме съгласни с това – да намерят средства извън бюджета, но за нас не съществува вариант средствата да бъдат взети от бюджета без съгласието на Унгария", каза Орбан.

"Възможността е останалите 26 държави да намерят изход от ситуацията със съвместното отпускане на заем извън бюджета на ЕС. Ако се стигне до подобно решение, ще преосмислим позицията си", добави министър-председателят на Унгария.

ЕС може да продължи да помага на Киев по заобиколен път, включващ сделка между 26 страни членки на блока и Украйна, която автоматично лишава Унгария от пари от съпътстващи споразумението еврофондове, като например за мигрантите.

ЕС замрази голяма част от средствата от еврофондове за Унгария поради опасенията, че правителството на Орбан е подкопало демократичния принцип за взаимен контрол между законодателната, изпълнителната и съдебната власт в страната. Миналата седмица Блокът размрази някои от тези средства, изхождайки от констатацията, че Будапеща е осъществила съдебна реформа, но около 20 милиарда евро остават блокирани.

Запитан по темата днес, Орбан каза, че Унгария не би искала замразяването на средствата за страната от ЕС, обвързано със спазването на принципа на върховенството на закона, да се свързва с финансирането на Украйна.

"Не искаме паричната помощ, предназначена за Украйна, да се обвързва с каквито и да е финансови проблеми на Унгария,... това би нарушило и принципа на ЕС за лоялното сътрудничество", каза Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase