Снимка БГНЕС

Страните от ЕС са изхвърлили най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19 за над 4 млрд. евро, които са били купени в разгара на пандемията, разкри “Политико”. Откакто първите ваксини срещу коронавируса бяха одобрени през 2020 г., страните членки са внесли около 1,5 млрд. дози - средно малко над 3 за всеки човек в Европа. Голяма част от тях обаче в момента се намират на сметища из целия континент, предава БНР.

Според данните, събрани от “Политико”, държавите от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 ваксини на глава от населението, като първа в класацията се нарежда Естония с повече от една доза на човек (1,1), следвана от Германия (0,9), която е и страната с най-голям обем изхвърлени препарати за имунизация - 83 милиона дози. Втора в листата се нарежда Италия с 49 милиона, а трета е Испания с 13,9 милиона.

България заема едно от последните места по “разхищение” на ваксините срещу коронавирус, като според данни към октомври 2023 г. е изхвърлила 1,9 милиона дози. По-малко имунизационни препарати са пратили в кофата само Естония - 1,4 милиона, и Ирландия - 850 хил. Спрямо изхвърлените ваксини на глава от населението страната ни отново държи ниска позиция с 0,3 дози, като по-малко имат само Испания (0,2) и Ирландия (0,1).

Изчисленията са базирани на 19 държави от ЕС, като 15 от тях са предоставили информация за броя на ваксините, а за другите 4 “Политико” е разчитала на данни от местни медии. България е една от държавите членки с по-актуална информация, заедно с Белгия, Хърватия и Финландия, чиито данни също са от октомври или ноември т.г. За сравнение - най-старата предоставена информация е на Испания от декември 2022 г. Редица страни освен това изобщо не са дали данни - Франция, Унгария. “Политико” изчислява, че ако средният процент изхвърлени ваксини на човек от ЕС е 0,7, то това са повече от 312 милиона унищожени препарати за борба с коронавируса.

Изминалото време спрямо актуалността на информацията значи, че реалният брой е много по-голям. Германия например е дала данни за юни 2023 г., като по това време тя все още е имала над 120 милиона неизхвърлени ваксини, които вероятно вече се намират на някое депо за отпадъци. 4-те млрд. евро се получават, ако се приеме, че средната цена на доза е около 19,3 евро. Тя се получава благодарение на данните от 15-те страни, като обаче реалната сума, с която хората в ЕС са ощетени, е вероятно много над 4 млрд.

Голяма част от излишните ваксини са купени в по-тежкия период от пандемията - 2021 г., от тогава е и споразумението на съюза с “Пфайзер и Бьонтех” за 1,1 млрд. дози. Държавите обаче бяха принудени да купуват дори след като пандемията отшумя, а даряването на излишни дози на трети страни пропадна поради намаляващото търсене. Междувременно ваксините ще продължат да пристигат, тъй като преразгледаният договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase