Снимка БГНЕС

Около 50 милиона литра ракия се произвеждат годишно в Сърбия, от които 30 милиона литра се произвеждат от дестилерии, регистрирани в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство, а останалите 20 милиона литра са за лична употреба, сочат данни на Стопанската камара на Сърбия, съобщи Танюг.
 

Освен това всяка година в Сърбия се откриват около 100 нови дестилерии. Най-големите производители на ракия са в Расинския, Златиборския и Шумадийския окръг, а сред най-търсените ракии са сливовица, крушова ракия и дюлева ракия. Данните на Стопанската камара на Сърбия показват още, че около 730 производители на силни алкохолни напитки са регистрирани в Сърбия и че износът на ракия за външните пазари нараства с над 20 процента годишно.
Ракията се изнася най-вече за Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Германия и САЩ, но е започнал износ и за Азербайджан, Литва и Латвия.


Секретарят на Асоциацията за растително производство и хранително-вкусова промишленост Александър Богунович, заявява, че през последните години има по-голям интерес към откриването на дестилерии. По думите му става дума главно за хора, които искат да вършат това като хоби. Богунович каза, че всяка година в Сърбия се откриват около 100 нови дестилерии, но в същото време определен брой се заличават от регистъра, предаде БТА.
 

Миналата година сръбската сливовица беше официално включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase