Снимка: БГНЕС

Калта от непрестанния дъжд се стича около краката на Нестор Н'Гесан, докато той сочи към парцел с какаови дървета, опустошени, гниещи в неговата ферма в Кот д'Ивоар.

Този 52-годишен производител не може да спаси тези растения от болестта "черни шушулки", затова насочва усилията си към поставяне под карантина на здравите, които са му останали. Наводненията през последните месеци водят до по-малко шушулки по дърветата му, а някои от тях поддържат само шепа какаови пъпки.

"Трябваше да създам граница, за да предпазя останалата част от насаждението от замърсяване", казва той, докато подрязва здравия храст. "Добивите са ниски. Времето не ни помогна."

В Кот д'Ивоар и Гана, които са най-големите производители на какао, се разразява климатична криза с последици за глобалната инфлация на храните и увеличението на нужните разходи за живот. Прекалено многото дъждове намаляват производството и забавят събирането на реколтата, а недостигът на суровини води до покачване на цените на едро в Ню Йорк до най-високите им стойности от 46 години насам.

Общият обем на валежите в Западна Африка от началото на дъждовния сезон на 1 май досега е над два пъти по-голям от средната стойност за последните 30 години, според данни на Maxar Technologies Inc. Щетите върху добивите се усложняват от продължителната борба на производителите за заплащане, което им оставя малко пари, които да вложат обратно в парцелите си.

Това е основният период за прибиране на реколтата, а постоянните наводнения превръщат черните пътища в непроходими блата, повалят цветовете, преди да са поникнали, и подпомагат размножаването на гъбична инфекция, която превръща шушулките с размер на топка за ръгби в черна каша.

Очаква се производството в Гана да бъде най-ниското от 13 години насам, а в Кот д'Ивоар - най-малкото от седем години насам, въз основа на данните, предоставени от търговци и износители. По данни на Международната организация за какаото тези страни произвеждат общо около 60% от световното производство на какаови зърна.

Най-активните фючърси се търгуват на най-високите цени от 1977 г. насам в Ню Йорк, като надхвърлят 4200 долара за тон. На тази цена можете да си купите около 50 барела петрол.

Тъй като захарта също е достигнала най-високата си стойност от десетилетие, потребителите вероятно ще харчат повече за шоколадови блокчета, бисквити и горещо какао с наближаването на Коледа. Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че цените на захарта и сладките изделия ще нараснат с 8,9% през тази година и с още 5,6% през следващата, изпреварвайки общата инфлация при храните.

Позовавайки се на по-високите разходи за доставка, Mondelez International Inc., производител на Toblerone и бисквити Oreo, ще повиши някои цени през следващата година, заяви главният изпълнителен директор Дирк Ван де Пут пред телевизия Bloomberg на 6 ноември. Nestle SA, собственик на сладоледа Haagen-Dazs и бонбоните Quality Street, заяви, че ще направи същото.

Логично би било да се заключи, че фермерите се възползват от плодовете, но в действителност това не е така - дори и с премията от 400 долара за тон, която се прибавя към пазарната цена като разлика в доходите на животновъдите.

Пазарите на какао в Кот д'Ивоар и Гана са строго контролирани от правителствата, а регулаторните органи обикновено продават зърната на чуждестранни купувачи поне 12 месеца предварително.

Това означава, че парите, които се плащат на фермерите за реколтата през този сезон, са били договорени преди около година, когато фючърсите са били около 2500 долара за тон.

"При сегашните изкупни цени фермерите не са стимулирани да работят в стопанствата", казва Махмуд Хаят, старши търговец в Ivory Cocoa Products, компания за преработка на зърно. "Ако цените бяха високи, той щеше да преплува, за да получи какаото."

В момента производителите изчакват преговорите на правителството за следващия сезон с водещи купувачи като Barry Callebaut AG, Cargill Inc. и Olam International Ltd. Според запознати страните са в застой, като компаниите задържат покупките, защото искат отстъпка.

Обикновено би имало стремеж да се засади повече разсад, за да се извлече полза от бума, но много производители са в плен на дъждовете и не могат да си позволят да наемат повече работници, да използват повече тор или да купуват необходимите химикали, за да се предпазят от черните шушулки.

Почвата на парцела от 12 акра на Самуел Аддо в област Сухум, Гана - на около 65 км северно от столицата Акра - е с песъчлива консистенция, което затруднява отглеждането на какао дори при най-добрите условия.

След силен дъжд почти всяко дърво поникваше с шушулка, която или гниеше, или почерняваше. Единственият начин да укроти разпространението е Аддо да пръска пъпките си, на всеки две седмици, но този разход е непосилен за него.

"Откакто започнах да отглеждам какао, никога не е нападало фермата ми толкова силно", казва 52-годишният Аддо. "Това, което печеля, не е достатъчно, за да инвестирам обратно във фермата."

Моделът на времето "Ел Ниньо" може да доведе до още трудности, тъй като в Западна Африка обикновено настъпват сухи условия. Световното производство не отговаря на търсенето през последните два сезона и се очаква това да продължи още няколко години, казва Абубакар.

"Реакцията на предлагането няма да бъде незабавна", каза той. "Ще е необходимо време, за да може по-високите цени да стимулират производството."

Освен това регулациите за изсичане на горите, които идват от Европейския съюз - основен център за западноафриканската реколта - вероятно ще увеличат разходите, тъй като зърната се проследяват по веригата за доставки.

По това време на годината преработвателните предприятия в Сан Педро, главния експортен център на Кот д'Ивоар, трябва да работят на пълни обороти, за да почистят, опушат и опаковат зърната в 65-килограмови ютени торби, готови за изпращане.

Трудният климат и ниското заплащане карат някои земеделски стопани да се откажат от фасула в полза на други стоки, по-специално каучук и злато.

Фермата на Н'Гесан в Субре, сърцето на Кот д'Ивоар, се намира на около седем часа път с кола от Абиджан. През последните години около него се появиха огромни каучукови плантации, за да се задоволи търсенето на гуми, маркучи и други продукти.

Каучуковите дървета се нуждаят от по-малко поддръжка и сега Кот д'Ивоар е най-големият производител в Африка. "Много плантатори изоставиха какаото", казва той.

В Гана примамката е златото. Занаятчийският добив съставлява около една трета от продукцията на страната, а фермерите разказват, че компаниите упорито им предлагат големи суми пари, за да се откажат от земята си.

При преминаване през какаовия пояс на страната се вижда, че много плантации са заменени от т.нар. галамси.

"Съществува мит, че какаовите ферми често са разположени върху богати на злато камъни", казва производителят Майкъл Ачеампонг, гледайки към съседната мина. "Някои фермери не могат да устоят на съблазънта на бързите пари."

Инициативата за какао от Кот д'Ивоар и Гана е създадена от двете страни, за да намали този блясък. Целта на картела е да повиши цените, плащани на фермерите, като твърди, че от десетилетия те не покриват производствените разходи и не гарантират заплащане за живот, заяви изпълнителният секретар Алекс Асанво.

"Ако днес фермерите виждат високи цени и им се дава по-ниска цена, как очакваме да видим, че фермерите ще продължат да отглеждат какао?", каза той.

Целият анализ - на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase