Продукти:
- Около 250-300 г плочка фета сирене или полутвърдо сирене като кефалотири, гравиера
- брашно за овалване
- черен пипер на вкус
- ¼ чаша зехтин екстра върджин
- 1 малък лимон, нарязан на резени
Приготвяне:
- С остър нож нарежете сиренето на две филийки.
- Изплакнете всяка филийка с вода със стайна температура, след което ги подсушете леко с домакинска хартия.
- Така брашното по-лесно ще полепне върху сиренето.
- В плоска чиния сипете малко брашно и добавете към него черния пипер, разбъркайте.
- Оваляйте внимателно всяка плочка сирене.
- В незалепващ тиган загрейте добре зехтина.
- Поставете плочките сирене.
- Запържете ги от двете страни до златистокафяво.
- Може леко да намалите котлона.
- Когато са готови изстискайте върху тях малко лимонов сок и сервирайте.
- По желание може да фламбирате сиренето с малко узо или коняк.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
6
Бебо
преди 5 месецаКоментирате кати специалисти по маслините. Аз знам че това на снимката е панирано сирене. Не беше "кефалотири или гравиера". На село нямахме домакинска хартия, но имахме истинско овче сирене, както и козе защото дядо имаше 3 кози и 6 овци. Сиренето беше направено от нас. Не си спомням да сме имали котлон, но имахме печка на дърва, на знам и за незалепващ тиган, но сиренето ставаше трепач...подправяхме ги според вкуса на всеки.... с черен или червен пипер, с шарена сол, с мед..а то било саганаки.
5
Анонимен
преди 5 месецаТова да не е оня фалшивия "върджин зехтин", от подправено от гърците българско слънчогледово олио, от съседната новина? Ей сега ще си купя.
4
Анонимен
преди 5 месецаПри загряване екстра върджин губи всичките си ползи.