Снимка: Istock
fallback

Продукти:

  • Около 250-300 г плочка фета сирене или полутвърдо сирене като кефалотири, гравиера
  • брашно за овалване
  • черен пипер на вкус
  • ¼ чаша зехтин екстра върджин
  • 1 малък лимон, нарязан на резени

Приготвяне:

  • С остър нож нарежете сиренето на две филийки.
  • Изплакнете всяка филийка с вода със стайна температура, след което ги подсушете леко с домакинска хартия.
  • Така брашното по-лесно ще полепне върху сиренето.
  • В плоска чиния сипете малко брашно и добавете към него черния пипер, разбъркайте.
  • Оваляйте внимателно всяка плочка сирене.
  • В незалепващ тиган загрейте добре зехтина.
  • Поставете плочките сирене.
  • Запържете ги от двете страни до златистокафяво.
  • Може леко да намалите котлона.
  • Когато са готови изстискайте върху тях малко лимонов сок и сервирайте.
  • По желание може да фламбирате сиренето с малко узо или коняк.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Бебо

преди 5 месеца

Коментирате кати специалисти по маслините. Аз знам че това на снимката е панирано сирене. Не беше "кефалотири или гравиера". На село нямахме домакинска хартия, но имахме истинско овче сирене, както и козе защото дядо имаше 3 кози и 6 овци. Сиренето беше направено от нас. Не си спомням да сме имали котлон, но имахме печка на дърва, на знам и за незалепващ тиган, но сиренето ставаше трепач...подправяхме ги според вкуса на всеки.... с черен или червен пипер, с шарена сол, с мед..а то било саганаки.

5

Анонимен

преди 5 месеца

Това да не е оня фалшивия "върджин зехтин", от подправено от гърците българско слънчогледово олио, от съседната новина? Ей сега ще си купя.

4

Анонимен

преди 5 месеца

При загряване екстра върджин губи всичките си ползи.

fallback