Снимка: БГНЕС

"Конкорд" е известен като върхът на британско-френската авиация, но историята за това как е станал жертва на руски заговор за кражба е по-малко известна.

Двадесет години след като свръхзвуковият самолет, който преобрази трансатлантическия полет, кацна за последен път, документален филм на Channel 4 разкри шпионина с кодовото име Agent Ace, чиито усилия означаваха, че той беше почти засенчен от съветски съперник.

Concorde: The Race for Supersonic, филм от две части, излязъл в събота, разказва подробно как Ейс предава 90 000 страници класифицирани записи на Съветския съюз през 70-те години.

Сред документите бяха строго секретните проекти за двигателите Rolls Royce Olympus 593 на самолета, тъй като съперникът му от Студената война се опитваше да спечели надпреварата за разработване на свой собствен свръхзвуков реактивен самолет, наречен Concordski от западните медии.

Залогът беше възможността да се докаже коя мощност е най-напредналата в техническо отношение и да се сключи поредица от изгодни търговски договори с авиокомпаниите.

Ейс е разкрит от д-р Калдър Уолтън, помощник-директор на разузнавателния проект на Центъра Белфър в Харвард, след като е проучил строго ограничените архиви на дезертьора от КГБ Василий Митрохин, държани от Чърчил Колидж, Кеймбридж.

Във филма Уолтън посочва Айвър Джеймс Грегъри като къртицата.

Грегъри, който почина през 1982 г. на 73 години, е роден в Хонконг и е обучен като инженер, преди кариерата му да напредне в British European Airways.

"Не знаем мотивите на агент Ейс. Няма нищо в неговия произход, което да подсказва, че е бил идеологически обвързан комунист, въпреки че може да е бил много добър в това да го крие", каза Уолтън. "Въпреки това КГБ бяха майстори на подкупите и изнудването, така че това можеше да е фактор. Или може би просто е търсил пари."

Грегъри е вторият британски шпионин, свързан с "Конкорд", след като електронният инженер Джими Дойл призна през 1971 г., че е споделял тайни с Кремъл срещу пари, след като с него се е свързало съветското посолство.

Информацията, която те споделиха със Съветския съюз, му помогна да изстреля Туполев 144. Тъй като "Конкорд" все още е на етап прототип, той беше представен на Парижкото въздушно изложение през 1973 г., но се разби, вероятно докато изпълняваше маневра извън възможностите си. Шестимата членове на екипажа и осем души загинаха на земята и руският самолет никога не успя да се противопостави на своя западен близнак.

Уолтън, чиято трета книга Шпиони, епичната разузнавателна война между Изтока и Запада ще бъде публикувана следващата година, добави, че степента, до която британското разузнаване е било наясно със ситуацията, остава неизвестна.

Той предположи възможността документите, които Грегъри предаваше на Съветите, да са били саботирани, преди да бъдат предадени.

"Не е невъзможно британците да са повредили част от информацията. Това определено е нещо, което САЩ направиха в други области", каза той.

Туполев вай-накрая влезе в експлоатация две години след "Конкорд", но недостатъците в дизайна означаваха, че той оперира само на ограничени полети между Москва и Казахстан, като пътниците разказваха множество ужасяващи истории. Той беше отменен само след шест месеца и 55 пътнически полета.

"Съветите бяха добри в обратното инженерство на нещата и имаха едни от най-добрите математици на планетата, но бяха много лоши в превръщането на нещата в практични продукти", каза Уолтън. "Конкорд" беше прекрасен символ на статус за Обединеното кралство и западния свят и възможността да създаде съперник беше в основата на желанието на Кремъл да бъде възприет сериозно като световна сила, която е способна на същите неща като западния свят. „Това не е изчезнало, все още е тук днес.“

Началото на края за "Конкорд" дойде на 25 юли 2000 г., когато пожар в шасито причини един от френските самолети да се разбие над село Gonesse, убивайки всички 100 пътници и девет членове на екипажа.

Основен ремонт на безопасността беше завършен след малко повече от година, но първият тестов полет се проведе на 11 септември 2001 г. и въпреки безупречното си пътуване през Атлантика, той се приземи обратно в един променен свят на авиацията, в който вече не се вписваше.

Той направи последния си полет две години по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase