Село Мезек е сгушено в самия край на Източните Родопи. Реално туристите го откриват през последните 30 години, тъй като по време на социализма до него стигаха само местните с помощта на "открит лист". Преди няколко години то стана първото еко село в България, а в близост до него можете да се докоснете до древна история.

Тракийската куполна гробница

Тракийската куполна гробница, датирана от IV.в.пр. Хр., е разположена в могилата Мелтепе само на километър от селото. В насипа на могилата през 1908 г., когато селото се намира още в границите на Турция, селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст, която става емблема на Мезек. Тя днес може да се види в археологическия музей в Истанбул, а в археологическия музей в София е изложена гипсова отливка на оригинала.

Снимка: Исторически музей

Гробницата пък е открита през 1931 г. от трима овчари съвсем случайно. Тя е запазена в оригиналния си вид и е най-голямата на Балкански полуостров. Изградена е от дялани каменни блокове, като в нея се влиза през дълъг коридор преди да се стигне до две предверия и погребална камера с купол. В гробницата са открити много предмети от злато, бронз, желязо, открити са следи от няколко погребения.

Крепостта "Калето"

Южно от селото се намира една от най-добре запазените и големи български средновековни крепости. Тя е със запазени кули и високи крепостни стени, като до нея се стига по обозначена пътека. Любопитното е, че в единия ъгъл на крепостта е построен и прикрит бетонен военен бункер през 40-те години на миналия век.

Снимка: БГНЕС

Местното население нарича крепостта "Калето", тя е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда през 11-12 век.

До връх Шейновец

От Мезек е маркирана екопътека от центъра на селото до връх Шейновец. Дължината ѝ е около 7 км, като целият маршрут - отиване и връщане, се взема за около 6 часа.

От древната история към петзвезден лукс и качествено вино

Освен с древна история, регионът може да се гордее и със своя винен туризъм. Сред лозята на Катаржина естейт бе открит хотел L'Ambassade de Katarzyna, който придава необходимият завършек на едно цялостно изживяване на всеки ценител на виното.

Цветелина Николова. Снимка: L'Ambassade de Katarzyna

Лукс, качествено вино, вкусна храна и щипка история правят изживяването незабравимо и поставят винарната на световната карта като една от най-привлекателните дестинации. Зад цялостния проект седи визионерът Цветелина Николова, управляващ директор на групата Катаржина Естейт, която няколко години черпи вдъхновение от най-популярните дестинации в Европа, Южна Америка и прочутата долина Напа в Калифорния. Николова е завършила престижния международен институт OIV ( International Organization of Vine and Wine) във Франция, а професионалното й обучение продължава и в САЩ. И вместо кариера в чужбина избира да стане посланик на доброто българско вино. Тя е от новия тип лидери в бранша, които поставят на ново ниво енотуризма. България има вековна история при производството на вино, но именно хора като Цветелина Николова проправят пътя от години да не го делим просто на бяло и червено. За нея всяко вино има характер и трябва да рекламираме българското вино на световния пазар по най-добрия начин. Включително и чрез винения туризъм.

И именно в имението край Мезек можете да се убедите в това. Бутиковият хотел впечатлява със своите детайли. Още при влизане веднага прави впечатление интериорът, който е предимно от естествени материали - дърво и камък, които създават веднага усещането за уют. Етно елементите, които кореспондират с българската история, съчетани с препратките към виното само загатват за цялостното изживяване.

Снимка: L'Ambassade de Katarzyna

Виното е неразделна част от изкуството, затова то присъства от лобито до обзавеждането в стаите, което следва световните тенденции, но има и българската щипка бит.

Уелнес зоната е истински оазис. Тя разполага с фитнес, релакс зона, сауна, хамам, парна баня, вътрешен и външен басейн. "Черешката на тортата" е стаята за винотерапия, където е истинска благодат за тялото и душата.

Както и за сетивата - по време на релаксиращите процедури пред очите се разкрива красивата гледка на лозята, които се простират до гръцката граница.

Собствен мед, зеленчуци отгледани на място, ароматен домашен хляб и специалитети от българската и световна кухня изкушават в ресторант Encore.

Снимка: L'Ambassade de Katarzyna

А към всяко едно ястие ще ви предложат и най-подходящото вино от каталога на Катаржина Естейт. Енотеката на ресторанта разполага с впечатляваща колекция от лимитирани серии вина предназначена само за гостите на хотела. Те могат да бъдат открити и в магазина, който впечатлява със своето разнообразие на вина от различни сортове и години на производство.

Луксозният престой, релаксът, хубавата храна и качественото вино са само част от петзвездния енотуризъм. Пълноценното преживяване продължава със задължителното запознаване на процеса при производството на виното. Енолозите на избата ще ви покажат пътя на гроздето от прибирането до неговата ферментация, можете да се докоснете до самия занаят. Местоположението на лозята е уникално за България, тъй тероарът в този регион е с тройно почвено преплитане. Да, модерната технология е факт, но може би малко хора знаят, че голяма част от началната обработка на гроздето се прави ръчно, за да се запази в пълна степен аромата и качеството му.  

Виното е неразривно свързано с изкуството и забавленията. Какво ще кажете за концерт в сърцето на лозята или да кажете заветното "да" на любимия си? Всичко това е част от цялостната концепция на Цветелина Николова. В близост до хотела се намира сцена в амфитеатрална форма, където ще гостуват не само български, но и световни звезди. Специално изградена тераса и градина към нея пък ще даде възможност за различни събития - от изложби до сватби.

Истината е, че България тепърва започва да присъства по-осезаемо като винена дестинация. Цветелина Николова е убедена, че има бъдеще. Туризмът не е само море и планини, все повече хора искат различно преживяване, да се докоснат до нови знания и занаяти. Нещо, което виненият туризъм със сигурност дава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase